reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Mars 2020 s sebou poveze malou helikoptéru

14.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Rover Mars 2020 s sebou poveze malou helikoptéru
Už dlouho se ví o tom, že NASA zvažovala o vybavení příštího marťanského roveru jeho vlastní malou průzkumnou helikoptérou. Ovšem až nyní můžeme říci, že Mars 2020 ji s sebou opravdu poveze a využije. 
Je jasné, že vyslat létající vrtulový stroj na Mars není jen tak a jde především o to, aby vůbec dokázal vzlétnout. Však hustota tamní atmosféry se pohybuje jen mezi 600 a 1 000 Pa nepočítaje extrémy, což odpovídá případu, kdyby se takový stroj měl vznášet ve výšce asi 30 kilometrů u nás na Zemi. Dá se tak očekávat, že marťanská helikoptéra asi nevydrží letět dlouho, ale i krátká doba může stačit nehledě na to, že jí bude velice nápomocná citelně slabší přitažlivost. 
 
 
Mars Helicopter, jak už zní oficiální název, poslouží v prvé řadě k tomu, aby byla dokázána schopnost zařízení těžších než vzduch létat v takových podmínkách. Půjde jinak samozřejmě o zcela autonomní zařízení, neboť není možné, aby bylo řízeno s mnohaminutovým zpožděním komunikace ze Země a vydat se má na cestu společně s novým roverem v červenci 2020. NASA v tomto podniku vidí také další prvenství a také možnost inspirovat další generaci vědců. 
 
 
Zařízení bylo vyvinuto v NASA JPL a jde o výsledek čtyř let práce. Inženýři z JPL museli vše vměstnat do 1,8 kilogramů s trupem o tvaru kostky s hranou cca 10 centimetrů. Nad ní jsou pak dva velké rotory točící se proti sobě, a to rychlostí téměř 3000 otáček za minutu, aby mohl stroj vůbec vzlétnout. Můžeme si být jisti (a ostatně video to ukazuje), že NASA má svou helikoptérku dobře vyzkoušenou v komoře s částečně odsátou atmosférou, jejíž hustota odpovídala té marťanské. 
 
Napájení budou zajišťovat baterie typu Li-ion dobíjené z vlastních solárních panelů. Ty budou jednak pohánět rotory a napájet potřebné systémy, ale také udržovat klíčová zařízení v teple za mrazivých nocí. 
 
Helikoptérka bude nejdříve schována v břiše nového roveru, který pro ni najde vhodné místo, kde ji položí na zem. Pak rover poodjede a poslouží k přeposlání pokynů z řídicího střediska. Nejdříve se budou muset dobít baterie a provést různé testy, než se Mars Helicopter pokusí o svůj první let. Půjde o počátek její vlastní 30denní malé mise, v jejímž rámci by měla na Marsu letět celkem pětkrát, a to pokaždé o něco dále. 
 
NASA doufá, že helikoptérka uletí alespoň několik set metrů a v letu vydrží až 90 sekund. Při svém prvním letu to ale bude jen vzlet do výšky tří metrů, kde se pokusí vydržet 30 sekund vznášet. Žádné jiné úkoly tak toto zařízení nemá, však ono bude mít i tak dost starostí samo se sebou. Nástupci, pokud se helikoptérka osvědčí, by už ale mohli plnit další úkoly, jako je průzkum jinak nedostupných míst nebo prostě zajištění většího rozhledu. 
 
Mise Mars 2020 bude dle plánu startovat na raketě Atlas V z Mysu Canaveral na Floridě v červenci 2020 a na Mars by pak dorazila v únoru 2021. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama