reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Perseverance vyfotil 2,5GPx snímek Marsu

21.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Rover Perseverance vyfotil 2,5GPx snímek Marsu
Máme zde další snímky z povrchu planety Mars, o které se postaralo vozítko Perseverance. Tentokrát jde o obří panorama s rozlišením 2,5 miliardy pixelů (93761×26305 pixelů). Chcete-li snímek v TIFFu, připravte se na více než 3 GB dat.
NASA prozkoumává povrch planety Mars pomocí roveru Perseverance, který se nám postaral o vyfocení snímků pro obří 2,5GPx panorama. Bylo vyfoceno v deltě vyschlé řeky v oblasti kráteru Jezero, která zde před miliardami let nanesla kusy skal a jiné sedimenty. Delty jsou ideálním místem, kde hledat případné známky dávného mikrobiálního života na planetě. Příjezd roveru do této delty byl primárním cílem od doby, kdy přistál na povrchu Marsu v únoru 2021. Zde má pomoci zkoumat geologické vlastnosti planety, klima, které tu panovalo v minulosti, pomoci dalšímu zkoumání rudé planety člověkem a také sbírat vzorky skal a regolitu (rozlomené kusy skal a prach).
 
 
Snímek byl pořízen kamerovým systémem Mastcam-Z a k vytvoření panoramatu posloužilo 1118 individuálních fotografií. Panorama si můžete stáhnout jako 121MPx JPEG o velikosti 94,3 MB nebo jako TIFF v plném rozlišení 2,5 GPx (93761×26305 pixelů). Tam už počítejte s tím, že zabírá 3,05 až 3,58 GB dle verze. Jedna je v přirozených barvách, druhá pak se zvýrazněným barevným kontrastem. Fotografie byly pořízeny mezi 12. a 20. červnem 2022.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama