reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rukavice se senzory pomůže robotům rozpoznávat předměty

4.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Rukavice se senzory pomůže robotům rozpoznávat předměty
Massachusettský technologický institut přináší další projekt ze světa robotiky. Tentokrát se jedná o rukavici vybavenou spoustou senzorů, které mají za úkol předávat data umělé inteligenci, jež následně rozpozná daný předmět. 
Tým vědců z Massachusettského technologického institutu stojí za vývojem rukavice, která má umělé inteligenci pomáhat rozpoznávat předměty samotným dotykem. Tyto informace pak můžou být k užitku různým robotům, kteří budou lépe manipulovat s předměty. Technologie také může najít své uplatnění v oblasti robotických protéz. V robotice je totiž správné uchopování nejrůznějších předmětů stále výzvou. 
 
"Hmatová rukavice" je rukavice vybavená více než 550 malými senzory tlaku. Výzkumníci si rukavici nasadili a zkoušeli manipulovat s 26 různými předměty - například s plechovkou, nůžkami, tenisovým míčkem, lžící, perem a hrnkem. Systém pak určoval předměty podle dotyku s přesností až 76 % a také byl schopen odhadnout hmotnost většiny předmětů v rozsahu 60 gramů. 
 
 
Získaná data ze senzorů na rukavici také zaznamenala, jak přirozeně různé části lidské ruky spolupracují. Tyto informace se budou dát využít při sestrojování robotů, kteří budou schopní manipulovat s předměty jako člověk. Podle Subramaniana Sundarama z MIT je jejich cílem, aby roboti byli schopní dělat to, co lidé - například umývat nádobí. A k podobným činnostem je potřeba, aby stroj uměl držet předměty skoro tak dobře, jako to zvládne lidská ruka. 
 
Nejedná se o první podobnou rukavici se senzory, většina ale není vybavená takovým množstvím snímačů. Rukavice z MIT je vyrobena z dostupných materiálů a díky tomu jsou výrobní náklady na jeden kus zhruba deset dolarů (asi 230 korun). Jedním z materiálů je vodivý polymer, který mění svůj odpor v závislosti na tlaku. 
 
Na Massachusettském technologickém institutu se zabývají také vývojem robotické paže, která pomůže člověku zvednout těžký předmět. Další robot z MIT si zvládne hrát hru Jenga, při které musí opatrně vytahovat dřevěné hranolky z postavené věže. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama