reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Robotická paže z MIT pomůže člověku zvednout těžký předmět

28.5.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: Robotická paže z MIT pomůže člověku zvednout těžký předmět
Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu se pochlubili robotickým pomocníkem, který dokáže spolupracovat se svým uživatelem. Robotická paže tak usnadní zvedání velkých a těžkých předmětů, které by člověk neunesl. 
Robotický pomocník z Massachusettského technologického institutu může nabídnout svou pomocnou ruku člověku například při zvedání a přemisťování těžkých a velkých předmětů, jako je gauč nebo třeba těžká krabice. Tímto řešením se zabývá konkrétně Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory z MIT. 
 
Vědci vytvořili robota nazvaného RoboRaise, který pomáhá zvedat věci s pomocí sledování lidských svalů. RoboRaise používá senzory EMG (elektromyografie), které se aplikují na biceps a triceps uživatele, aby sledovaly svalovou aktivitu. Díky senzorům a signálům z nich je pak možné určit aktuální polohu lidské paže a robot na tyto informace reaguje zdvihem svého mechanického ramene. 
 
 
Systém prošel testováním na sérii úkolů, které zahrnovaly zvedání různých napodobenin komponent do letadel. Robot reagoval správně na zhruba 70 % všech gest. Podle tvůrců má být jejich přístup ke zvedání objektů pomocí robotické paže velmi intuitivní a také podobný tomu, jako by člověk manipuloval s předmětem spolu s jinou živou osobou. 
 
Robot zhruba kopíruje pohyby a vyvozuje také užitečné úpravy. Důležité je dekódování neverbálních narážek, které robotovi naznačí, zda má paži nastavit výš, nebo naopak níž. Používáním svalů ke komunikaci se strojem z robota v podstatě dělá prodloužení lidské ruky, které může uživatel plně ovládat. 
 
V budoucnu se tým tvůrců hodlá zabývat vylepšováním možností, jaké RoboRaise nabízí. Přidávají další senzory či zapojují jiné skupiny svalů, aby robot byl schopen konat komplexnější a složitější úkoly. Robotický pomocník by tak nakonec mohl být využíván ve výrobě, na stavbách či i jako domácí asistent například ke zvedání nábytku. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama