reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusové vidí příčinu selhání Sojuzu v kolizi pomocných raket

17.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Rusové vidí příčinu selhání Sojuzu v kolizi pomocných raket
Mezinárodní vesmírná stanice je aktuálně nedostupná pro potřebnou výměnu posádky a důležité je, aby se co nejdříve objevila příčina posledního selhání Sojuzu, vyloučilo se její opakování a obnovily se lety. Je to na dobré cestě?
Nyní je tak důležité, aby se selhání Sojuzu co nejdříve vyřešilo a na ISS dorazila nová posádka. Ta aktuální totiž má připojenou návratovou loď, jež se musí dostat zpět nejlépe do konce roku, jinak by reálně hrozilo, že dlouhým pobytem ve vesmíru degraduje palivo nutné pro zpomalení sestupu. Selhání tak přišlo v nepravý čas, neboť SpaceX a Boeing ještě přibližně rok nebudou mít alternativu k Sojuzům. 
 
Nutno dodat, že osazenstvo ISS tak má možnost vrátit se na Zemi a se zásobami by neměly být problémy. Na ISS je pro takové případy rezerva a ostatně zásobovací mise už může delší dobu provádět i SpaceX pomocí lodí Dragon. Není tak možné jen to, aby se nahoru vydala nová posádka. 
 
 
Startující Sojuz 11. října nedokázal vynést loď s Alexejem Ovčininem a Nickem Haguem na oběžnou dráhu, a ti se tak pouze krátce podívali do vesmírného prostoru, aby nakonec opět sestoupili zpět v rámci záchranného manévru, během nějž kosmonaut s astronautem mohli zažít až dvojnásobné přetížení než při startu.
 
Dle nejnovějších informací za to může porucha týkající se pomocných raket prvního stupně, jež jsou celkem čtyři připevněné po stranách. Na to se ostatně dle Sergeje Krikaleva z Roscosmos zaměřuje vyšetřování, a to konkrétně na možnou kolizi mezi jednou z pomocných raket prvního stupně a druhým stupněm. 
 
Sojuzy série MS jsou obecně považovány za velice spolehlivé. Využívají první stupeň osázený čtyřmi pomocnými raketami, které jsou vybaveny motory RD-107A využívající jako palivo petrolej s kapalným kyslíkem. Po dokončení svého úkolu by se měly od rakety odpojit všechny současně, ale nyní to vypadá, že jeden se možná nedokázal odpojit, alespoň ne bezproblémově. 
 
 
Za to možná může selhání systému, který má za úkol pomocí trysek odhozené pomocné rakety dostat pryč. Pak je možné, že jedna z nich narazila do rakety a spustila automatickou proceduru, která loď navede na nouzové přistání. 
 
Nyní se očekává, že plná zpráva bude k dispozici už kolem 20. října a Roscosmos se už nechal slyšet, že práce na stavbě dalšího Sojuzu byly urychleny, aby se mohl vyslat do vesmíru hned, jak bude mít opět zelenou. NASA přitom provádí vlastní vyšetřování události z 11. října, ale od ní jsme na toto téma zatím nic neslyšeli.  
 
 
 


reklama