reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7000 slibují slušný potenciál pro přetaktování

19.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7000 slibují slušný potenciál pro přetaktování
Manažer firmy AMD se nechal slyšet, že chystané procesory Ryzen 7000 budou velice přívětivé pro overclockery a že nabídnou možnost dosáhnout dříve nevídaných taktů. Co to ale může skutečně znamenat, to je otevřené.
Procesory Ryzen 7000 představují nástup zcela nové platformy, čili nová patice a tentokrát už LGA s ploškami na procesorech namísto pinů, nový výrobní proces, nová verze mikroarchitektury, sběrnice PCIe 5.0, zkrátka se nám tu po řadě let rýsuje skutečně pádný důvod upgradovat. 
 
 
V rámci webináře Meet The Experts ale promluvil také Joseph Tao (Memory Enabling Manager, AMD), který tak má na starosti především paměťovou stránku. Ovšem v tomto případě mluvil obecně, když uvedl, že AMD s využitím procesorů Raphael zkusí řádně rozčeřit stojaté vody overclockingu a že rychlosti [takty], o nichž jsme si možná mysleli, že nejsou dosažitelné, mohou být zcela reálné. 
 
Od AMD jsme se přitom už dříve dozvěděli, že už rané vzorky procesorů Ryzen 7000 dokázaly pracovat na taktu 5 GHz napříč všemi jádry, což je na verze vyráběné více než půl roku před nástupem konečných modelů na trh velice slušné. Můžeme tak očekávat ještě pár set megahertz navíc. 
 
Na druhou stranu je tu otázka, jak Joseph Tao svůj výrok skutečně myslel a zda nemluvil spíše o pamětech, čili o svém oboru. Dobře totiž víme, že AMD se snaží spíše o to, aby jeho procesory i bez taktování poskytovaly co možná nejvyšší takty, i když samozřejmě s jistou rezervou a snahou docílit především stability. To ovšem znamená, že pokud bychom chtěli přetaktovat procesor pro dlouhodobý provoz, moc prostoru už nám AMD nenechává. Ale možná že o takovém taktování Tao nemluvil a myslel spíše na taktování s využitím velice silného chlazení, vysokých hodnot napětí a silnou spotřebou či snad rovnou na extrémní taktování, při němž dusík teče proudem. 
 
A pokud jde o schopnosti nových Ryzenů pracovat s paměťmi DDR5, na toto téma zatím nelze říci vůbec nic, tedy až na to, že si AMD chystá nové profily RAMP (Ryzen Accelerated Memory Profile) a nejspíše i nové funkce pro taktování pamětí. 
 
Uvidíme tedy, zda nové Ryzeny ve světě overclockingu něco změní. Jisté ale je, že doba Celeronu "Mendocino" a podobných procesorů se už nevrátí, a to z prostého důvodu. Dříve mohly být procesory prodávány s nastavenými takty, které byly hluboko pod jejich potenciálem, a to jednoduše proto, že výrobci potřebovali nabídnout i levnější modely. Dnes už ale toto odstupňování nabídky zajišťuje spíše počet jader, zatímco takty už se tolik neliší, což je nejvíce patrné právě v nabídce firmy AMD, která se stejným počtem jader nabízí (nabízela) jen minimum různých modelů. Nyní tedy byla Intelem dohnána k doplnění nabídky, ale ta nastoupila příliš pozdě.  


reklama