reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen má v SMT bug projevující se v Linuxu a FreeBSD

7.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Ryzen má v SMT bug projevující se v Linuxu a FreeBSD
Programátoři využívající systém FreeBSD odhalili chybu v SMT procesorů AMD Ryzen, která může způsobit restart daného počítače. To by nebyl až tak závažný problém, jenomže jde celkem logicky i o procesory Threadripper a především EPYC. 
Procesory Ryzen budou pracovat především na systémech Windows, ovšem v serverovém sektoru je to zcela jiné, pokud se to má týkat i procesorů EPYC a systémů Linux a FreeBSD. Zatím není jasné, co tuto chybu způsobuje, ale vypadá to, že je spojena s plným vytížením procesoru, při němž jsou data v jeho cache často na přesunu, a to přináší nestabilitu až restart systému. 
 
 
 
Prozatím je řešení prosté, čili vypnout v BIOSu SMT, což ale samozřejmě není dlouhodobá cesta z problémů, neboť tím přicházíme o výkon, takže bude muset následovat nějaká akce ze strany AMD, a to nejspíše opravný mikrokód procesoru. 
 
 
Vývojář Phoronix Test Suite Michael Larabel k tomu dokonce připravil i speciální test, který může být spuštěn jako důkaz, že chyba v SMT procesorů Ryzen a jiných skutečně existuje, takže se ukazuje, že jde o "spolehlivou" chybu a ne něco, co se možná někdy objeví ve výjimečných případech. To si může každý ověřit sám, pokud Phoronix spustí tímto příkazem: 
 
PTS_CONCURRENT_TEST_RUNS=4 TOTAL_LOOP_TIME=60 phoronix-test-suite stress-run build-linux-kernel build-php build-apache build-imagemagick
 
Spuštěním tohoto příkazu zahájíte kompilaci čtyř různých softwarových projektů najednou, a to stále dokola, což je práce asi na hodinu. Ovšem už zanedlouho se mají objevovat chyby (segfault).
 
reklama