Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sabrent uvedl kartu Quad NVMe SSD: umožní dát 4 SSD do slotu PCIe x16

17.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Sabrent uvedl kartu Quad NVMe SSD: umožní dát 4 SSD do slotu PCIe x16
Sabrent uvádí na trh zajímavou kartu do slotu PCIe 4.0 x16. Ta obsahuje 4 pozice pro SSD s rozhraním PCIe 4.0 x4 ve formě karet M.2 a pro lepší výkony může využít i aktivního chlazení, aby eliminovala throttling.
Pokud potřebujete velké a rychlé úložiště dat, jenže nemáte dostatek rychlých slotů M.2, má pro vás společnost Sabrent řešení. Poměrně krkolomný název Quad NVMe SSD to PCIe 4.0 x16 Card (EC-P4BF) vysvětluje mnohé. Jde o přídavnou kartu do slotu PCIe 4.0 x16, která vevnitř obsahuje 4 pozice pro M.2 SSD. Podporovány jsou formáty 2230, 2242, 2260 i tradiční 2280. Ty všechny mohou fungovat na své plné rychlosti s rozhraním PCIe 4.0 x4.
 
Sabrent Quad NVMe SSD to PCIe 4.0 x16 Card (EC-P4BF)
 
Nutné je akorát v BIOSU nastavit bifurkaci (rozdělení PCIe linek) pro PCIe slot. Kompatibilní je i s PCIe 3.0 a 2.0, opět ale v případě, že základní deska umožňuje rozdělování PCIe linek, aby bylo k SSD možné přistupovat zvlášť a každé 4 linky brát jako samostatné zařízení. SSD jednotky tak mohou být nezávislé jako čtyři diskové jednotky, můžete je ale také sloučit do diskových polí RAID (i to ale vyžaduje rozdělení linek). 
 
Sabrent Quad NVMe SSD to PCIe 4.0 x16 Card (EC-P4BF)
 
Nutné je zajistit i dostatečné chlazení, takže tu máme hliníkový chladič a dosedací plochy na vložená SSD pro přenos tepla. Aby bylo chlazení účinnější, je tu i aktivní forma pomocí ventilátoru, který může uživatel zapnout nebo vypnout příslušným vypínačem. Tím by se měl eliminovat throttling a případné snížení výkonu. Vzadu jsou LED pro monitorování provozu SSD. Cena karty by se měla pohybovat okolo 100 USD.
 
Sabrent Quad NVMe SSD to PCIe 4.0 x16 Card (EC-P4BF)
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.