reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung dokončil validaci pamětí LPDDR5X s 8,5 Gbps pro Snapdragon

18.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samsung dokončil validaci pamětí LPDDR5X s 8,5 Gbps pro Snapdragon
Už před rokem představila společnost Samsung LPDDR5X paměti s rychlostí 8,5 Gbps. U nich nyní dokončila validaci pro mobilní platformu Qualcomm Snapdragon. Vysokou rychlost by si tak už brzy měli užít majitelé nových mobilních zařízení, ale nejen těch.
V minulém listopadu představil Samsung nové paměti LPDDR5X s rychlostí 8,5 Gbps. Jejich validace pro mobilní platformu Qualcomm Snapdragon byla právě dokončena a Samsung díky optimalizaci signálů mezi procesory a pamětmi překonal efektivní rychlost 7,5 Gbps, kterou dosáhl v březnu letošního roku. Novinky bychom tak brzy mohli spatřit v různých mobilních zařízeních se Snapdragony, ale zdaleka nejen tam. Vysoký výkon a nízká spotřeba je nutná i u mnoha dalších zařízení, takže se mohou objevit i v noteboocích, Samsung je míří také na systémy pro autonomní řízeny aut a zpracování algoritmů umělé inteligence. V neposlední řadě mohou najít využití i v datových centrech a některých typech serverů, kde díky nižší spotřebě sníží provozní náklady a celkovou TCO.
 
Samsung LPDDR5X
 
Připomeňme, že 8,5Gbps rychlost je o 30 % vyšší než u předchozích LPDDR4 modelů s 6,4 Gbps. Vzhledem k použití 14nm procesu mají také o 20 % nižší spotřebu. Díky existenci 16Gb LPDDR5X pamětí je možné je konfigurovat až do kapacity 64 GB, což by mělo stačit i notebookům v horních sférách high-endu.
 
Samsung LPDDR5X
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama