reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Exynos i T100, nový procesor pro IoT zařízení

10.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Samsung Exynos i T100, nový procesor pro IoT zařízení
Internet věcí (IoT) se postupně stále více a více rozšiřuje. Není proto divu, že se pro něj potřebují vyrábět i příslušné součástky, jako jsou úsporné procesory. Samsung tak přichází s novým čipem Exynos i T100.
Moderní doba žádá připojení všeho možného do Internetu a vytváření tzv. Internetu věcí (Internet of Things - IoT). Připojení na internet tak dnes nemají jen počítače, telefony nebo televize, ale už i ledničky, trouby, další vybavení domácností nebo i různé senzory. A právě pro taková zařízení je určen nový procesor z dílen společnosti Samsung, Exynos i T100. Sám Samsung zmiňuje použití nového procesoru např. v chytrém osvětlení, bezpečnostních a monitorovacích zařízeních v domácnosti, v klimatizacích nebo jiných zařízeních řídících teplotu, detektorech plynu, kouře nebo např. také v tzv. wearables.
 
Samsung Exynos i T100
 
Novinka je vybavena bezdrátovým rozhraním Bluetooth LE 5.0 a Zigbee 5.0, má i vlastní malou paměť. Připomeňme, že již vyráběný model T200 má naopak Wi-Fi a S111 je pak vybaven připojením LTE. Nový Exynos i T100 je vyráběn překvapivě ne zrovna nejmodernějším 28nm procesem, přesto by měl být velmi úsporný. Samsung si dával pozor i na zvýšenou bezpečnost, a tak tu najdeme Security Sub-System (SSS) pro hardwarové šifrování a Physical Unclonable Function (PUF). Procesor má být také schopen pracovat v hodně nepříznivých podmínkách, výrobce hovoří o rozsahu pracovních teplot od -40 °C do +125 °C. První vzorky jsou už dodávány na trh.
 
Samsung Exynos i T100
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama