reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung: i naše zdvojnásobení produkce HBM2 by neuspokojilo poptávku

27.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung: i naše zdvojnásobení produkce HBM2 by neuspokojilo poptávku
Samsung je jeden z největších výrobců pamětí typu DRAM a také HBM2, pro které si vyvinul svou technologii Aquabolt. Firma nyní prohlásila, že její zdvojnásobení produkce HBM2 by nedokázalo pokrýt poptávku. Zda to ale už udělala, v tom se zprávy rozcházejí.
Server techPowerUp totiž píše, že Samsung už dokázal produkci pamětí HBM2 zdvojnásobit a dle Extremetech to je jinak. Samsung prý jen uvedl, že i zdvojnásobení jeho produkce HBM2 by nedokázalo pokrýt poptávku a mluvilo se o tom, že firma by takového kroku byla schopna. 
 
 
Nicméně techPowerUp se odkazuje na zdroj v podobě tweetu od Glenna K. Lockwooda, který říká v podstatě to samé co Extremetech a říká to zcela jasně, takže Samsung tuto produkci zřejmě nenavýšil. 
 
 
Může nás napadnout, proč to tedy Samsung neudělá, když může a poptávka je tak velká. Důvod je nejspíše prostý, a sice to, že by musel potřebnou kapacitu získat omezením výroby jiných produktů. 
 
Otázka je, kolik pamětí HBM2 Samsung vůbec vyrábí, protože pokud jeho podíl na celkovém trhu bude velice nízký, nemůžeme se divit, že by to situaci z dostupností nevyřešilo. Tak či tak to vypadá, že HBM2 se do levnějších karet než do absolutního grafického hi-endu jen tak nepodívají a to ostatně ani nemusíme obrečet, když už tu máme paměti GDDR6. Ty jsou rychlé, využívají osvědčené technologie a jsou levné a jednoduché na implementaci na rozdíl od technologie HBM. 
 
Co se týče technologie Aquabolt, ta dle Samsungu zvládne vyrobit paměti s dostupností až 307 GB na čip s kapacitou 8 GB. Čili pokud by měl takové paměti skutečně využít třeba i příští mainstream grafických karet, bohatě by si vystačil i s jedním čipem HBM2 připojeným "pouze" 1024 bitovým rozhraním a to by zase nemuselo být tak složité a drahé. Čtyři čipy na hi-end kartách a akcelerátorech by zase nabídly nevídaných 1228 GB/s celkové propustnosti a to rozhodně není nereálné. Však už paměti na kartách Vega 64 nabízí 242 GB/s na jeden čip. 
 
Ještě před pár lety to přitom vypadalo, že HBM prostě časem převezmou od GDDR štafetu, ale pak se jejich vývoj začal zadrhávat, jak nastaly problémy s HBM2, jejichž nástup byl několikrát odložen a problémy byly i s jejich pouzdřením vedle čipů Vega. Technologie GDDR navíc neřekla poslední slovo a přes přechodovou GDDR5X už tu máme GDDR6 dostupné s aktuální propustností 14 Gb/s na pin. Ty rozhodně dokáží uspokojit potřeby i příští generace karet a očekává se, že jejich výkon také časem naroste, takže tu je výhled na to, že se s nimi setkáme i v té přespříští. HBM2 tak zůstaly určeny z pohledu běžného zákazníka pouze pro hi-end od AMD a NVIDIA je nenabízí vůbec, pokud tedy nepovažujeme její TITAN V s cenou 3000 dolarů za kartu pro běžné zákazníky. 
  


reklama