reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron oficiálně odstartoval výrobu pamětí GDDR6

26.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Micron oficiálně odstartoval výrobu pamětí GDDR6
Společnost Micron ohlásila odstartování výroby pamětí GDDR6, které najdou své uplatnění nejen v nových grafických kartách. Nás ale přirozeně zajímají především ty, takže co jim nové paměti nabídnou? 
Paměti GDDR6 budou oproti předchozí generaci GDDR5 nejen výkonnější, ale také jednodušší, na což ukazuje rozložení pinů pouzdra BGA, jak ukazuje následující srovnání s GDDR5. Využít je bude možné nejen v grafických kartách, ale také v produktech pro automotive a v síťových zařízeních. 
 
 
Co nás ale zajímalo především, bylo to, jakou propustnost na pin nové paměti nejdříve nabídnou. Dle očekávání se ta nebude blížit maximu, které tato technologie nabídne a zprvu půjde přinejlepším o 14 Gb/s na pin. Co to znamená? 
 
 
Pokud bude mít očekávaná GeForce GTX 1180 také 256bitovou sběrnici jako model GTX 1080, pak nám nabídne propustnost 448 GB/s, což je o cca 40 méně než nabízí GTX 1080 Ti nebo TITAN X. A nástupce GTX 1080 Ti s 352bitovou sběrnicí by mohl nabídnout 616 GB/s. Časem se pak může propustnost na pin navýšit až na 16 Gb/s. 
 
 
Kapacita jednotlivých pamětí GDDR6 je 8 nebo 16 Gb, čili 1 či 2 GB, takže na 256bitové sběrnici je možné navěsit celkově 8 GB nebo 16 GB paměti. Je otázka, zda se NVIDIA rozhodně v případě nástupkyně GTX 1080 pro to, či ono, ovšem nejdříve prý mají být k dispozici jen 8Gb paměti, takže to vypadá, že Micron to vyřešil za ni. Ostatně nedostatkem paměti dnešní hi-end karty moc netrpí a lze očekávat, že 8 GB bude i nadále stačit. V roce 2019 mají ale dorazit i paměti s kapacitou 32 Gb. 
 
 
GDDR6 se mohou uplatnit také na slabších kartách, protože aktuální katalog obsahuje také verze s propustností od 10 Gb/s na pin. Ty by tak mohly být použity i v novém mainstreamu, čili v nástupnických kartách dnešních GTX 1060. 
 
A samozřejmě se na GDDR6 těší také společnost AMD, ale v jejím případě dnes vůbec netušíme, kdy by ta je mohla na svých dalších kartách nabídnout a jaké to vůbec mají být. 
 
Zdroj: wccftech


reklama