reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung má nová SSD s QLC paměťmi a další generaci Z-NAND

19.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung má nová SSD s QLC paměťmi a další generaci Z-NAND
Samsung si připravuje nové generace SSD, které se budou točit kolem dvou typů pamětí. Jednak to jsou zbrusu nové QLC NAND Flash a pak tu máme druhou generaci pamětí Z-NAND. Co konkrétního ale můžeme čekat? 
Z druhé generace pamětí Z-NAND mohou být nadšeni především profesionálové, kteří se mohou těšit na nové Z-SSD. Paměti Z-NAND, jak dobře víme, jsou prostě znovuzrozené NAND Flash s buňkami SLC, které tak ukládají pouze jeden bit. Díky tomu může být zvláště zápis velice rychlý a zpoždění při přístupu k pamětem velice krátké. 
 
 
Na straně druhé jsou tu paměti QLC, které nezapisují jen tři bity do buňky jako TLC, ale rovnou čtyři. Nemusí se tak v každé buňce rozeznávat pouze dvě úrovně náboje jako v SLC, ani osm jako v případě TLC, ale rovnou šestnáct. To bude mít své nevyhnutelné dopady především na rychlost zápisu a také spolehlivost spojenou se životností. Z těchto pamětí tak už nemůžeme být moc nadšeni, protože to vypadá na novou generaci SSD, jež sice nabídnout za stejnou cenu vyšší kapacitu, ale zase se budou více spoléhat na SLC cache a dlouhodobě udržitelný výkon půjde dolů. Takové jsou alespoň očekávání, ale co k tomu může říci samotný Samsung?
 
Nicméně tímto směrem se průmysl ubírá, však Intel i Micron už také mají své QLC paměti a brzy je bude mít na trhu také Samsung, a to pod značnou QVO. Samsung se navíc chystá také přejít na nové paměti V5, jež tak využijí hned 92 vrstev a to oproti V4 se 64 vrstvami a TLC buňkami znamená rovnou teoretické zdvojnásobení kapacity. V praxi si bude Samsung vyrábět 1Tb čipy, ale vedle toho také rychlejší 512Gb čipy, v jejichž případě uvádí, že ty budou mít o 37% kratší latence při čtení a o 45 % při zápisu než "konkurenční řešení". To nám moc neřekne. 1Tb čipy mají nabídnout propustnost až 1,4 Gb/s, což nám také moc neřekne. 
 
 
Samsung také ohlásil vývoj dalších pamětí, a sice generace V6, která má nabídnout přes 100 vrstev, jejichž přesný počet nebyl uveden. Tím to ale neskončí, vrstvit se bude také v generacích V7 až V10 a vypadá to, že rozšíření na 500 či více vrstev je na cestě. Vedle toho Samsung pracuje také na technologii Cell Over Peripheral, která podobně jako Micron CuA (CMOS Under the Array) umožní celkově zmenšit prostor, který zabírají paměťové buňky a potřebná logika, takže se dosáhne jejich vyšší hustoty. 
 
My můžeme v nejbližší době na trhu očekávat SSD 970 EVO Plus vybavené paměťmi V5 TLC NAND a kapacitou do 2 TB. Propustnost má narůst na 3 GB/s. Vedle toho tu s paměťmi QLC nastoupí také modely 860 QVO SATA SSD, 980 QVO NVMe SSD a BM991 NVMe SSD. Zbývá zjistit především to, jak se taková SSD vypořádají se zápisem větších objemů dat, což nám Samsung zatím neřekne. 
 
Nakonec tu máme druhou generaci Z-NAND. Ta první nabídla 64Gb čipy s latencemi 3/100 μs (read/program). Druhá už nebude pouze ve verzi SLC, ale i MLC. První verze nabídne 128Gb čipy s 1 až 3/70 μs latencemi a MLC pak 256 Gb s 5/150 μs. Kapacita se bude pohybovat mezi 800 GB a 4 TB. 
 


reklama