reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představil světově největší herní QLED monitor

22.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung představil světově největší herní QLED monitor
Gamescom 2017 je v plném proudu, a tak není divu, že se dozvídáme o novém herním hardwaru. Nyní se budeme bavit konkrétně o monitoru CHG90, který Samsung označil za světově největší typu QLED.
Samsung si tak pro model CHG90 přisvojuje titul světově největšího herního monitoru typu QLED, což této firmě můžeme klidně věřit. QLED v tomto případě znamená, že monitor je podsvícen s využitím technologie Quantum Dot, která má zajistit široký gamut a v tomto případě také podporu HDR. Jenomže od monitorů s podporou HDR očekáváme, že nabízí jas až 1000 cd/m2, zatímco tisková zpráva se jasu modelu CHG90 vůbec nedotýká. Ze specifikací je jasné, proč, neboť jeho jas je pouze 350 cd/m2, i když statický kontrast je slušných 3000:1. 
 
 
Jde ale skutečně o velký monitor, který má úhlopříčku 49 palců a poměr stran 32:9, přičemž rozlišení je 3840 x 1080. Pro slušné hraní i nových AAA her na tomto monitoru by tak měla stačit grafická karta vyšší střední třídy, však je tu dvakrát více pixelů než v případě rozlišení Full HD.
 
 
Plocha tohoto monitoru nás tak dokáže v podstatě obklopit, a to i díky jejímu zakřivení (1800R), takže Samsung mluví o domácím monitoru ve stylu IMAX. A jeho CHG90 by ani nemusel oslovit pouze hráče, však nabídne dost plochy třeba pro čtyři okna zobrazená vedle sebe, a to pochopitelně zcela bez předělů.
 
 
Nicméně jde především o herní monitor, čemuž odpovídají jeho vlastnosti, jako je i 144Hz obnovovací frekvence s podporou AMD FreeSync, odezva činí pouze 1 ms, a to jde přitom o panel typu VA s pozorovacími úhly 178 ° v obou směrech. Pak samozřejmě nechybí ani různé herní funkce přístupné přes OSD menu, vedle nichž je tu i funkce Picture in Picture. 
 
Pro připojení zdroje signálu tu máme dvě rozhraní HDMI a jeden DisplayPort, přičemž samotný monitor nabídne také audio výstup. Stojan umožní nastavení výšky, natočení a naklopení a kdyby to nestačilo, je tu i možnost instalace na VESA držák. Samsung CHG90 bude k dispozici krátce po skončení Gamescomu 2017, a to za cenu 1500 dolarů. 
 
Zdroj: Samsung
reklama