reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung připravuje soběstačný VR headset

5.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung připravuje soběstačný VR headset
Samsung známe mezi výrobci zařízení pro virtuální realitu především pro jeho headsety určené pro mobilní telefony, které dodají displej, výkon i obsah. Nyní se ale chystá něco jiného, a sice soběstačný headset, k němuž nebude třeba už žádný další HW. 
Pro Samsung to tak bude první VR headset, který bude pracovat sám o sobě, což v případě této firmy znamená, že do něj již rovnou integruje potřebný hardware založený na architektuře ARM. Nový headset bude také pracovat s technologií firmy Visual Camp, a to konkrétně s jejím zařízením pro sledování pohybu očí, které se může využít pro ovládání. To vše nabídne chystaný Exynos VR III, tzv. All in One HMD. 
 
 
Samotní Visual Camp říkají, že jejích technologie vyvolala pozdvižení na MWC v Šanghaji a slibuje velice přirozené ovládání nových generací headsetů, jako je právě i ten od Samsungu a uplatnit se má také mezi zařízeními AR, čili těmi pro rozšířenou realitu. Nejde ale jen o technologii, která se dá použít pro ovládání, však na tom by už nebylo nic zvláštního. Její síla je především v tom, že dynamicky zvyšuje rozlišení na té části displeje, kterou uživatel právě sleduje a ty zbylé mohou mít rozlišení výrazně nižší, takže je jasné, že v možnostech této technologie je značně snížit zátěž hardwaru, a především GPU. Máme už pro to také označení, a sice Foveated Rendering, neboť fovea je středová jamka ve žluté skvrně sítnice oka. 
 
Na druhé straně ale nasazení takové technologie renderování musí nějaký procesorový čas také spotřebovat, neboť je třeba vyhradit prostředky funkci sledování oka a následné co nejrychlejší adaptatci obrazu, ale Visual Camp uvádí, že to představuje jen o cca 3 procenta vyšší zátěž procesoru. 
 
 
Díky prezentaci headsetu firmy Samsung na MWC Shanghai také už víme, jaké jsou specifikace nového Exynos VR III. Ten ponese 10nm technologií vyráběné GPU Mali G71 MP20 a pak dvě 2,5GHz jádra M2 plus čtyři 1,7GHz jádra Cortex-A53. Vypadá to, že k dispozici budou dva typy displejů (nebo se mezi nimi výrobce ještě nerozhodl), a to buď dva 90Hz paneyl WQHD+ nebo jeden 4K panel na 75 Hz. Je třeba dodat, že v případě VR headsetů má zvyšování rozlišení rozhodně smysl, neboť aktuální typy s Full HD pro obě oči mají velice viditelný a rušivý rastr, což znamená, že ani detaily nemohou být vysoké, ať se na displeji ukazuje sebekvalitnější obraz. Takový panel s rozlišením 4K by ale měl zážitek mnohem zlepšit, aby virtuální realita už konečně vypadala k světu. 
 
Hned to ale nebude, však na tabletu vidíme také ExynosVR II, čili dle označení přímého předchůdce, ale nic takového se ještě nedostalo na trh. I když i tento má ve své výbavě 4K displej, ovšem s nižší obnovovací frekvencí a také celkově slabší hardwarovou výbavu. 

Zdroj: UploadVR
reklama