reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate MACH.2 nabízí až dvojnásobný výkon, Microsoft s ním počítá

4.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Seagate MACH.2 nabízí až dvojnásobný výkon, Microsoft s ním počítá
Firmě Seagate se podařilo přesvědčit Microsoft, aby ve svých řešeních zkusil jako jeden z prvních či snad vůbec první nasadit pevné disky s technologií MACH.2. Ta zvyšuje výkon ve stylu RAID 0. 
MACH.2 samozřejmě s technologií RAID 0 jako takovou nemá nic společného, tedy až na princip. Ten ostatně dobře vysvětluje už samotný následující obrázek, kde jsou vidět dvě skupiny ramen se čtecími a zapisovacími hlavami. Obvykle mají disky jednu skupinu, což znamená že ty mohou být vystaveny vždy na stejnou stopu. To v případě MACH.2 neplatí, ten umožní vystavit polovinu hlaviček na jednu a druhou polovinu na další stopu, což znamená možnost číst či zapisovat na dvě různá místa zároveň a teoreticky je možné zdvojnásobit propustnost. 
 
 
Otázka je, jak konkrétně je řešen zápis dat, respektive jak si disk rozdělí jeden velký soubor, nicméně nyní nám jde o nasazení pevných disků s touto technologií v reálném světě. Ostatně pokud je MACH.2 schopen datovou propustnost pevných disků zdvojnásobit, může to znamenat, že ty budou dokonce rychlejší než moderní paměti NAND Flash, pokud uvažujeme o běžných TLC či dokonce QLC verzích pro spotřebitelské modely SSD. Když těm totiž dojde kapacita SLC cache, rychlost zápisu se velice prudce propadá. V případě čtení ale MACH.2 podobný výkon nenabídne, to je jisté. 
 
Konkrétně tu pak máme model Seagate Exos 2X14 s MACH.2, který bude nasazen v cloudových serverech firmy Microsoft, jejíž architekt Aaron Ogus na vývoji dané technologie se Seagatem úzce spolupracoval. Microsoft nyní hlásí, že ukončil prvotní testování zmíněných disků a chystá se je nasadit v praxi. 
 
Exos 2X14 tak budou využity v serverech zajišťujících služby jako Azure nebo Exchange, což znamená, že Microsoft má důvěru v jejich spolehlivost a že je možné je snadno nasadit stejně jako klasické pevné disky. Ostatně MACH.2 je čistě interní technologie, která nepotřebuje podporu ze strany systému. 
 
Jde tu ale především o výkon jako hlavní, či spíše jediné lákadlo. Microsoft už provedl mimo jiné simulace zálohování a streamování dat, aby si otestoval, jakou propustnost disky s MACH.2 nabídnou. Na základě svých testů tak uvádí, že se blíží k dvojnásobku maximální propustnosti i IOPS běžných modelů. To je důležité i z hlediska zvyšující se kapacity, se kterou jde ruku v ruce i přesouvání větších objemů dat, což už může být v některých aplikacích pro objemné pevné disky příliš a jejich výkon jednoduše nestačí. 
 
Technologii MACH.2 tak čeká brzké nasazení v praxi, ovšem od Seagatu se stále nedozvíme, kdy bude k dispozici pro jiné zájemce. 
 


reklama