Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf vývoje AI z Googlu přechází do Applu

4.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Šéf vývoje AI z Googlu přechází do Applu
John Giannandrea byl poslední osm let v Googlu, kde vyvíjel např. i systémy umělé inteligence pro oblíbené asistenty. Nyní ale přechází do konkurenčního Applu, kde by měl vylepšit v dnešní době zaostávající Siri.
Asistent Siri u telefonů Apple byl v době svého uvedení velkým zjevením. Postupem času se ale zdaleka nevyvíjel tak dobře jako řešení asistentů od Googlu nebo Amazonu a dnes Apple už není tím, kdo by byl na špičce. Proto se poohlédl po lidech, kteří se v této oblasti dost vyznají. V jedné z analýz bylo dokonce zjištěno, že Apple má přes 160 otevřených pracovních pozic, které mají něco v souvislosti s umělou inteligencí. Jedním z největších úlovků je John Giannandrea, který posledních 8 let pracoval v Googlu.
 
John Giannandrea
 
Autor: TechCrunch [https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ (CC BY 2.0)] přes Flickr.com
 
Do Googlu se dostal v roce 2010 s převzetím společnosti Metaweb. Zejména od roku 2016 pak pracoval na integraci umělé inteligence do mnoha produktů Googlu, v Applu pak bude šéfem pro strojové učení a AI strategii. V této pozici bude jedním z hlavních vedoucích oddělení a zodpovídat se tak bude přímo Timu Cookovi. Snaha Applu ve srovnání s ostatními dává důraz také na anonymizaci dat při vývoji i práci se systémem umělé inteligence.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.