reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Senátoři USA prosazují nový FABS Act na podporu výstavby továren na čipy

21.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Senátoři USA prosazují nový FABS Act na podporu výstavby továren na čipy
Někteří republikánští i demokratičtí senátoři se shodují na nutnosti prosadit zákon, který by přinesl obecnou podporu pro firmy zvažující postavit na území USA nové továrny na výrobu čipů. Jedná se o FABS Act.
Spojené státy už dávno ztratily svou kdysi dominantní pozici mezi zeměmi s největším podílem na světové výrobě počítačových čipů. Ještě před třemi desetiletími měly USA podíl 37 procent, který se od té doby smrskl jen na 12 procent a lze říci, že za tím je především rozdíl mezi přístupem vlád Spojených států a zemí, které nyní tahají za silnější konec, což je především Jižní Korea a Tchaj-wan. 
 
 
V Asii je tak zcela obvyklé, že tamní vlády podporují firmy stavící nové továrny na výrobu čipů, neboť ty jsou stále dražší, což platí i pro výbavu, zatímco v USA se něco takového dosud nepraktikovalo. Jedná se tak o různé pobídky jako daňové dobropisy či rovnou finanční injekce použité na výstavbu nových továren, s čímž jsou samozřejmě spojeny i programy pro vzdělávání nových potřebných pracovníků. 
 
V tomto případě ale půjde zvláště o finance, jichž se týká navrhovaný zákon FABS, s nímž přicházejí senátoři Ron Wyden, Mark Warner, Debbie Stabenow (dem.) a Mike Crapo, John Cornyn a Steve Daines (rep.). 
 
Název navrhovaného zákona je zkratka pro Facilitating American-Built Semiconductors, která jako obvykle má vlastní význam odkazující právě na továrny pro výrobu čipů, jež firmy obvykle označují prostě jako FAB s pořadovým číslem. A je třeba poznamenat, že tu nejde o součást plánu na podporu výstavby nových továren, pro který má americká vláda vyhrazenu částku 52 miliard dolarů. Jde o další formu podpory, která představuje 25% daňový dobropis uplatňující se při výstavbě nových továren a koupě potřebného vybavení. Firmy by samozřejmě musely uplatnit svůj nárok ještě před dokončením a zprovozněním továrny. 
 
Nyní tak můžeme jen čekat na to, zda návrh pro FABS Act projde a stane se z něj zákon. 
 


reklama