Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon připravil minimalistické a nízké mechanické RGB klávesnice

24.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Sharkoon připravil minimalistické a nízké mechanické RGB klávesnice
Sharkoon dal o sobě vědět díky zajímavým novým klávesnicím PureWriter RGB a RGB TKL, které na stole zaberou jen nezbytné minimum prostoru, navíc jsou nízkoprofilové, mechanické a také vybaveny RGB podsvícením. 
Dle označení Sharkoon PureWriter nejsou prezentovány jako herní hardware, kterým je tato firma známá. Jde o prosté klávesnice, alespoň co se týče rozložení kláves, které dostaly multimediální funkce spíše jako alternativu a nejsou vybaveny ničím, kvůli čemu by jejich tělo nabobtnalo. Sharkoon se spíše snažil využít veškeré dostupné místo, jak ukazují další čtyři klávesy nad numerickým blokem, kde jsou obvykle pouze kontrolky přepínačů. 
 
 
 
PureWriter RGB a RGB TKL jsou tak velice subtilní, což platí pro jejich půdorys i celkovou výšku. Liší se pouze tím, že první je plnohodnotná verze s numerickým blokem a druhá tzv. tenkeyless, čili zkrácená verze bez numerického bloku, a tím i bez oněch čtyř dodatečných kláves nad ním. 
 
 
Sharkoon už dříve podobné klávesnice nabídl, ovšem bez RGB podsvícení, ale také s mechanickými tlačítky Kailh, které použije i zde. U obou klávesnic budeme mít na výběr mezi typem Red a Blue, čili bez hmatové odezvy a s ní. Tato tlačítka odpovídají nízkému profilu klávesnice, takže jsou sama velice nízká a nemají plný 4mm zdvih. 
 
 
Jako obvykle tu máme předprogramované RGB efekty, které si můžeme v příslušném softwaru upravit s tím, že vlastní barevnou LED má každá jednotlivá klávesa. Výsledek pak můžeme uložit do profilů, a to do fyzické paměti přímo v klávesnicích.  
 
Ony čtyři klávesy delší verze nabízí ovládání hlasitosti a také spouštění e-mailového klienta. Další multimediální či jiné funkce jsou tu jako alternativa pro funkční klávesy. Poukázat také můžeme na hliníková těla těchto klávesnic o šířce 436 mm, respektive 355 mm pro TKL verzi. Na výšku mají obě 127 mm. Sharkoon se ještě chlubí 1000Hz odezvou, kompletním anti-ghostingem (NKRO) a výdrží kláves alespoň 50 milionů stisků. 
 
Sharkoon PureWriter RGB přijde na doporučených 80 eur a kratší TKL bude stát o 10 eur méně. 
 
Zdroj: Sharkoon