reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SiFive připravuje desktopy s procesory RISC-V pro vývojáře

18.9.2020, Jan Vítek, aktualita
SiFive připravuje desktopy s procesory RISC-V pro vývojáře
Řada analytiků dle serveru Tom's Hardware poukazuje na to, že akvizice firmy Arm společností NVIDIA přinutí mnohé firmy k tomu, aby se zaměřily raději na otevřenou architekturu RISC-V. A společnost SiFive tak přichází z dobře načasovaným prohlášením. 
Firmu SiFive jsme mohli před dvěma lety považovat za startup, ovšem nyní se už o ní mluví jako o jedné z hlavních sil skrytých za architekturou RISC-V, o kterou má zájem řada velkých společností jako Samsung, Micron, Western Digital, Google, Qualcomm a byly to i NVIDIA a Mellanox, ještě než se spojily a než NVIDIA chňapla po firmě Arm Ltd. Nyní už ale NVIDIA bude rozvíjet spíše architekturu ARM, ale nepředbíhejme, akvizice ještě nebyla dokončena. 
 
 
Tom's Hardware poukazuje na analytiky, dle jejichž názoru akvizice firmy Arm NVIDIÍ způsobí právě to, že řada jiných firem se začne o to více zajímat o otevřenou architekturu RISC-V, čehož si je firma SiFive samozřejmě vědoma. 
 
SiFive tak nyní uvádí svůj plán, jak vybrané softwarové vývojáře vybavit desktopovými počítači založenými na procesoru RISC-V, a to samozřejmě za účelem portování softwaru na tuto platformu. Vedle toho se mají brzy objevit také jádra s podporou nového vektorového rozšíření RISC-V Vector (RVV) - alternativa pro Intel AVX, která budou moci fungovat na vysokoúrovňových operačních systémech. Takové procesory se mají dostavit letos v říjnu, čili příští měsíc. 
 
Pod termínem vysokoúrovňový OS si můžeme představit konkrétně distribuce Linuxu určené pro osobní počítače. SiFive totiž dříve vytvořilo procesory RISC-V pouze coby mikrokontrolery nebo jednodušší SoC pro nízkospotřebová zařízení, která pochopitelně pracovala s rovněž jednoduchými systémy. Nyní ale už půjde o vícejádrové procesory s RVV schopné provozovat různé distribuce Linuxu. Čili nové RISC-V od SiFive se tímto přiblíží architekturám x86, ARM či PowerPC a nabídnout mají výkon i pro strojové učení a AI obecně. 
 
Záměrem firmy SiFive je tak architekturu RISC-V co nejrychleji rozšířit a k tomu poslouží také první desktopy pro vývojáře. Ty využijí ještě nepředstavený procesor SiFive Freedom U740, respektive SoC založené na jádrech RISC-V a jinak moderních rozhraních, které známe i z PC, takže si lze představit kontrolery a PHY pro DDR4, PCIe, atd. 


reklama