reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sken srdce jako nová forma biometrie

26.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Sken srdce jako nová forma biometrie
Sotva se pořádně zabydlely čtečky otisků prstů na našich telefonech a pomalu se objevují další biometrické systémy jako skeny duhovky nebo tváře, už je tu další nová metoda. Ta vám provede sken tvaru srdce a jeho rytmu.
Login a heslo jsou metody autentizace, které pomalu vychází z módy. U telefonů je už dost často nahrazují čtečky otisků prstů a u nejnovějších modelů se můžeme setkat i se skenem oční duhovky (Samsung Galaxy S8) nebo skenem tváře (Apple iPhone X). Vědci z University at Buffalo však přišli s dalším biometrickým systémem, který bychom asi nikdy nečekali. Je jím sken tvaru srdce. I když to zní na první pohled nesmyslně, je to v zásadě docela jednoduché.
 
Srdeční biometrie
 
Tvar lidského srdce je u každého člověka jedinečný a obvykle se nemění (výjimkou mohou být některé nemoci, které mohou tvar ovlivnit). Vědci využili bezkontaktní Dopplerův radar, který změří jeho tvar a opakovaným měřením tak může stále sledovat, zda před počítačem nebo jiným chráněným zařízením je stále tatáž oprávněná osoba. Nemělo by se tak stát, že by k přihlášenému počítači mohl přistoupit někdo jiný. První sken ale trvá dlouhých 8 sekund (pro vyšší přesnost je dobré změřit několik srdečních cyklů). Bezkontaktní metoda měření práce srdce nicméně není nic nového.
 
Síla signálu radaru je jen velmi nízká a vysílací výkon činí 5 miliwattů, což není ani desetina toho, co má Wi-Fi. Není tedy třeba se bát škodlivého záření. Profesor Wenyao Xu plánuje tato zařízení zmenšit a vložit je např. do rohů klávesnice. Využití předpokládá především u počítačů nebo na letištích, neboť systém údajně dokáže měřit na vzdálenost až 30 metrů. Zda se ale toto řešení ujme a bude dostatečně odolné vůči pokusům o prolomení, se teprve ukáže. Pokud jde o přesnost, vědci naměřili 98,61 % při měření ze 4 srdečních cyklů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama