reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Curiosity si na Marsu vyfotila selfie

4.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Sonda Curiosity si na Marsu vyfotila selfie
Sonda Curiosity brázdí povrch Marsu už přes pět let a za tu dobu poslala spoustu zajímavých snímků. Jedním z těch posledních je vlastní širokoúhlé selfie i působivé panorama povrchu rudé planety.
NASA vyslala na planetu Mars sondu Curiosity, která tam jezdí už zhruba pět let. Za tu dobu už ujel necelých 18 kilometrů a poslal na Zemi obrovské množství snímků. Jedním z těch posledních je selfie, které si před povrchem Marsu vyfotila sama sonda. Ta je nyní na Vera Rubin Ridge, kde se pohybuje už několik měsíců. Za sondou je kopec, který je cílem sondy pro nadcházející týdny. Výsledný snímek byl vytvořen z velkého množství dílčích fotografií, které sonda pořídila pomocí Mars Hands Lens Imager (MAHLI). Všechny byly pořízeny 23. ledna letošního roku.
 
Curiosity selfie
 
klikněte pro odkaz na větší verzi
 
Dalším snímkem je panorama, které dokumentuje cestu sondy, jež urazila během minulých pěti let. O snímky pro panorama se postarala Mast Camera (Mastcam) zhruba před třemi měsíci, konkrétně 25. října 2017. Tehdy za své působení na planetě nastoupala 327 metrů do výšky a ujela 17,63 kilometrů. Na snímku vidíte Gale Crater dole a samotná sonda je na Vera Rubin Ridge hory Mount Sharp. Na horizontu je okraj kráteru v dálce asi 85 kilometrů a výšce zhruba 2 kilometry nad úrovní sondy.
 
Panorama Marsu
 
klikněte pro odkaz na větší verzi
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama