reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj šestnáctijader: přetaktované Core i9 vs. Threadripper

18.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Souboj šestnáctijader: přetaktované Core i9 vs. Threadripper
Společnost AMD už má na trhu svůj šestnáctijádrový Threadripper a na stejně vybavené CPU od Intelu stále čekáme. Ovšem to už získali do rukou alespoň profesionální overclockeři, kteří je řádně zmučili pod tekutým dusíkem. 
Úkolu přetaktovat přímé soupeře v podobě Ryzen Threadripper 1950X a Core i9-7960X se zhostili známí profesionální overclockeři, a to konkrétně Splave, HiCookie, Sofos1990 a TheOverclocker, kteří tyto procesory zkusili vyhnat na samotnou hranici jejich možností, což zajistí pouze hluboké podchlazení pomocí tekutého dusíku (popřípadě helia, pokud je na takové pokusy dost financí). Jde tak samozřejmě o pouhé pokusy, které neukáží, čeho jsou dané procesory schopny v praktickém nasazení. Můžeme také očekávat, že přinejmenším Core i9 byl zbaven heatspreaderu, aby se zajistilo co nejlepší chlazení bez zbytečné tepelné bariéry.
 
 
Co se týče maximálních taktů, které byly při těchto pokusech dosaženy, ty byly velice podobné. Intel Core i9-7960X se podařilo vyhnat na 5,6 GHz a AMD Ryzen Threadripper 1950X na 5,5 GHz a vedle toho byly použity desky ASRock X299 OC Formula a Gigabyte X299 SOC Champion pro Intel a ASUS ROG Zenith Extreme pro AMD. 

 
Jak ukazuje doprovodná tabulka, výsledkem jsou dva nové světové rekordy a sedm nových GFP (Global First Place), přičemž drtivou většinu vítězství si připsal právě Core i9. Není divu, když měl jednak vyšší takt a potom je známo, že architektura Intelu je na stejném taktu přeci jen výkonnější a svůj podíl na tom pravděpodobně bude mít i to, že Core i9 je jednojádrový monolit, zatímco Threadripper má dva čipy komunikující přes externí sběrnici Infinity Fabric. 
 
 
Ve všech případech jde ale o velice vysoké hodnoty (či nízké, dle typu testu), což ilustruje třeba srovnání v rámci Cinebench R15, kde výsledných 4931 bodů působí jak z jiného světa. Z toho všeho je tak jasné, že dané procesory pracovaly na uvedených taktech s plnou výbavou, čili 16C/32T, což je důležité zmínit. Často se totiž tyto pokusy dělají jen s ohledem na docílení co nejvyššího taktu, k čemuž se v procesoru zapne třeba jen zlomek jader při vypnutém SMT či Hyperthreadingu. 
 
Zdroj: wccftech
reklama