reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX: jak nepřistát s raketou

15.9.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX: jak nepřistát s raketou
Nyní už je snadné, aby si SpaceX dělala legraci z vlastních selhání při pokusech o přistání prvního stupně rakety Falcon 9. Než se to naučila, proběhla řada pokusů zakončených výbuchem, či jak autoři uvádí, "rychlou rozborkou". 
Společnost SpaceX tak vypustila video pojaté v montypythonovském duchu, na což ukazuje už jen výběr průvodní hudby. Ukazuje nám snad všechny pokusy o přistání Falconu 9, které se zvrtly, abychom se na závěr videa mohli pokochat nejdříve prvním úspěšným přistáním na pevné zemi a pak i tím samým na plovoucí plošině nazvané Of Course I Still Love You (Ovšemže tě stále miluju). V Tichém oceánu pak pracuje druhá s názvem Just Read the Instructions, slušnou obdobou oblíbeného RTFM. 
 
 
Sám Elon Musk před lety řekl, že v NASA existuje dle něj pošetilá představa, že selhání je nepřijatelné. Dle Muska je naopak přijatelné, neboť pokud neděláte chyby, nevyvíjíte novinky s dostatečnou vervou a pokusy s přistáním prvního stupně Falconu 9 tento názor dokázaly více než dobře ilustrovat.
 
Rčení o tom, že selhání je nepřijatelné, pochází z úst Eugena "Gene" Kranze, který se tak vyjádřil už jako letový ředitel v průběhu éry programu Apollo. On sám ale přitom o společnosti SpaceX řekl, že: "Vesmír představuje riziko a myslím si, že právě o tom jsou snahy Elona Muska a dalších podobných podnikatelů: jsou ochotni riskovat svou budoucnost s vidinou splnění velkých cílů. Myslím si, že my jako národ spojený s těmito cíli se musíme naučit, že je třeba vykročit a přijmout riziko."
 
​   
V případě společnosti SpaceX však prozatimní neúspěchy přinesly jen škody na materiálu, a ta si tak na rozdíl od NASA či jiných vesmírných agentur nenese s sebou stigma zmařených životů. Takže z tohoto hlediska SpaceX ještě neriskovala dost, a v podstatě k tomu ještě ani neměla příležitost. To se ale má brzy změnit. 

Zdroj: SpaceX (via YouTube)
reklama