reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX po přestávce vypustilo další kopu satelitů Starlink

12.11.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX po přestávce vypustilo další kopu satelitů Starlink
Satelity Starlink jsou malé a skladné, a tak si jich jeden Falcon 9 může vzít na palubu celou kopu, čili šedesát. Nyní se přitom podařilo další takovou várku dostat na oběžnou dráhu a učinit další krok ke zprovoznění připravované sítě.
Společnost SpaceX si od začátku srpna, kdy startovala raketa Falcon 9 s izraelským satelitem AMOS-17, dala dlouhou pauzu. Byla to plánovaná přestávka letů v přípravách na další mise a ty byly obnoveny včera letem dalšího Falconu 9, jenž na své palubě nesl další várku satelitů Starlink. Pokud se bude v tomto ohledu dále dařit, SpaceX by mohlo zprovoznit celou síť už v polovině příštího roku. 
 
 
Není ani divu, že tohoto systému se obávají astronomové, však měl představovat na 12 tisíc satelitů na nízké orbitě a toto číslo postupně nabobtnalo na 30 tisíc. Ty by mohly dle některých názorů negativně ovlivnit práci pozemských astronomických observatoří. Do příštího léta jich však tolik na orbitě určitě nebude, nicméně dle Elona Muska by pro zprovoznění sítě v omezeném režimu s "přiměřeným pokrytím" mělo stačit několik set satelitů. Už ale také víme, že SpaceX ztratila kontakt s přinejmenším třemi satelity Starlink. 
 
Starlink montované pod aerodynamický kryt rakety Falcon 9
 
Do konce tohoto roku SpaceX plánuje vypravit ještě tři mise se satelity Starlink a pokaždé s další várkou šedesáti kusů. Do konce příštího roku pak jich chce mít na orbitě už kolem dvou tisíc. 
 
 
Za zmínku stojí také raketa Falcon 9, která se satelity letěla toto pondělí. Vytvořila rekord pro znovupoužitelnost, její hlavní stupeň letěl totiž již čtyřikrát a dokázal opět přistát, a to na plovoucí plošině. Také šlo o první misi, v níž se opětovně použil aerodynamický kryt, který také není zrovna levná část rakety.
 
 


reklama