reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX říká, že selhání tajného satelitu Zuma nejde na její triko

12.1.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX říká, že selhání tajného satelitu Zuma nejde na její triko
Společnost SpaceX se vyjádřila, že nemůže za selhání tajného vojenského satelitu Zuma, který měl krátce po svém vynesení raketou Falcon 9 do vesmíru shořet v zemské atmosféře. Co za tím ale stojí? 
Objevuje se mnoho kontroverzních názorů na selhání vojenského satelitu Zuma, které vycházejí i z toho, že o něm my jako veřejnost nemáme zrovna mnoho informací. To se týká i jeho vynesení do kosmu raketou Falcon 9 firmy SpaceX, k čemuž byl poskytnut jen zkrácený záznam a ne stopáž v rozsahu, na který jsme jinak zvyklí. Jde především o to, že nebyl zveřejněn záznam oddělení nákladu od rakety, což je proces, který mohl způsobit selhání a zkázu Zumy. 
 
 
Raketa Falcon 9 tak dle zveřejněných záznamů pracovala správně a její první stupeň se dokázal v pořádku vrátit a přistát na pevné zemi. Samotný satelit se ale nedokázal dostat na oběžnou dráhu a shořel v atmosféře a dle zpráv listů Wall Street Journal a Bloomberg za tím má stát právě to, že se nedokázal oddělit od vrchního stupně rakety. 
 
základní stupeň Falconu 9 opět v pořádku přistál
 
Společnost SpaceX se přitom ve svém vyjádření snaží, aby vina nebyla dávána jí: "Obvykle nekomentujeme mise tohoto ražení, ale naše data říkají, že raketa Falcon 9 fungovala jako obvykle". Nicméně, pokud má být pravda to, že se Zuma nedokázala správně oddělit od rakety, je obtížné si nemyslet, že by SpaceX na tom nemělo alespoň podíl viny. 

Gwynne Shotwell, prezidentka a COO SpaceX, pak zveřejnila dodatečné vyjádření, ve kterém zdůraznila, že podle veškerých dat raketa pracovala zcela bez problémů a vše bylo z její strany provedeno správně. A pokud se snad časem po dalším zkoumání ukáže, že tomu tak nebylo, SpaceX to sama ihned oznámí. Zároveň se ohradila proti dle ní falešným informacím, které tvrdí opak a prohlásila, že další komentář či bližší informace není možné poskytovat. Shotwell také uvedla, že tato věc nebude mít žádný dopad na budoucí mise firmy SpaceX, a to včetně prvního historického startu rakety Falcon Heavy. 
 
Pak je tu ovšem ještě firma Northrop Grumman, výrobce satelitu Zuma, jejíž vyjádření je však prosté: "Nemůžeme komentovat tajné mise" a poslanec Mike Rogers, který vede podvýbor House Armed Services Strategic Forces, prohlásil, že využití vesmíru jednoduše zahrnuje riziko. 
 
Je třeba také zmínit, že Zuma měla být vynesena do vesmíru už v listopadu, ale SpaceX tuto misi pozdržela kvůli přepracování aerodynamiky krytu nákladu, čili prostě čumáku rakety. 
 


reklama