reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX upgraduje Falcon 9 na testovací verzi kosmické lodi BFS

9.11.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX upgraduje Falcon 9 na testovací verzi kosmické lodi BFS
Mini verze kosmické lodě, která má v budoucnosti sloužit k dalekým cestám na Mars, by se mohla dočkat testovacího startu už během příštího roku. Elon Musk chce k tomuto účelu použít druhý stupeň Falconu 9.
Společnost SpaceX plánuje vytvořit malou testovací verzi své budoucí kosmické lodi, která by jednoho dne měla létat na Mars či na Měsíc. Mini verzi horního stupně Big Falcon Rocket Elon Musk podle svého tweetu chce udělat z druhého stupně již dobře známé rakety Falcon 9. 
 
Elon Musk bude moct díky upgradovanému Falconu 9 odzkoušet některé klíčové vlastnosti odlehčeného tepelného štítu a chování při vysokých nadzvukových rychlostech. Kosmická loď BFS ve své plné velikosti by měla zvládnout přepravovat vesmírem až stovku lidí. V budoucnu by kosmická loď Big Falcon Spaceship mohla pomoct i při budování základny na Marsu a jeho kolonizování. Hlavní výhodou tohoto systému bude možnost opětovného použití, jedna loď by podle slov Elona Muska měla být schopná zvládnout několik cest k Rudé planetě. 
 
 
Vizionář Musk zatím nerozvedl, jak bude SpaceX druhý stupeň Falconu 9 transformovat. Prohlásil ale, že SpaceX by mini verzi BFS mělo vyslat do vesmíru v červnu roku 2019. To je zatím ale jen předběžný termín. Testovací verze lodi Big Falcon Spaceship by se také neměla vracet na Zem a přistávat pomocí svých motorů, i když později by měla být bez problémů schopná bezpečně přistát třeba právě na Marsu. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama