reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vypustil novou várku satelitů Starlink, ovšem ztratil při tom raketu

19.3.2020, Jan Vítek, aktualita
SpaceX vypustil novou várku satelitů Starlink, ovšem ztratil při tom raketu
Společnosti SpaceX se povedlo vyslat na nízkou oběžnou dráhu další várku šedesáti satelitů Starlink, o čemž budeme už letos slýchat pravidelně, takže nepůjde o zajímavé informace. V tomto případě ale došlo i ke ztrátě rakety.
SpaceX chce v tomto roce už pravidelně vypouštět na oběžnou dráhu své satelity systému Starlink, které dělají tolik vrásek astronomům po celém světě a daný problém si uvědomuje i sama NASA.  Šlo již o šestou misi Starlink, takže nyní je těchto satelitů na orbitě již 360 (minus několik nefunkčních), přičemž dle Elona Muska bude zapotřebí mít v provozu pro prvotní spuštění sítě Starlink mezi 400 a 800 satelity. To znamená, že už po příští misi mohla být tato síť spuštěna. Anebo také ne a spuštění proběhne třeba až v příštím roce, neboť nyní jsou pro tento rok v plánu už jen tři mise, které tak přidají dalších 180 satelitů. 
 
 
Společnost SpaceX přitom i v této době dodržuje svůj plán, a tak mohla raketa Falcon 9 odstartovat z odpaliště 39A v Kennedyho vesmírném centru. Během letu ovšem vypověděl službu jeden z devíti motorů Merlin v hlavním stupni, ale raketa je konstruovaná tak, aby zbylé motory ztrátu jeho tahu kompenzovaly, což se i stalo. Druhý stupeň se tak oddělil v požadované výšce a rychlosti, takže satelity se dostaly na orbitu bez problémů. 
 
 
Obvykle se pak hlavní stupeň poroučí opět k zemi, respektive většinou k hladině Atlantiku, kde na něj čeká plovoucí plošina, aby na ni bezpečně dosedl právě s využitím svého pohonu. Nicméně to v tomto případě Falcon 9 kvůli selhání motoru nezvládl a poroučel se do vln oceánu.
 
Jednalo se o stupeň s označením B1048, který měl za sebou již pět startů včetně tohoto. Poprvé letěl již v létě roku 2018 a naposledy před touto misí v závěru roku 2019, kdy právě vynesl na oběžnou dráhu v rámci mise Starlink 1 druhou várku šedesáti satelitů. Ukazuje se tak, že bezpečné přistání raket pomocí vlastních motorů společnost SpaceX dosud nemůže garantovat. Zatím ale nevíme, proč raketa v tomto případě nedokázala přistát, když měla ještě osm funkčních motorů. Nasnadě je vysvětlení, že selhal právě jeden z klíčových třech motorů používaných pro navedení rakety k plošině a přistání. Elon Musk ale slíbil, že záležitost bude prošetřena, než proběhne další mise, takže se snad dočkáme podrobného vysvětlení. 
 


reklama