reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA vyzývá veřejnost ke sledování problému zvaného Starlink

3.3.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA vyzývá veřejnost ke sledování problému zvaného Starlink
Astronomové si nedlouho po vypuštění prvních satelitů SpaceX systému Starlink začali stěžovat na to, že ty ruší jejich pozorování, respektive ho mnohdy rovnou i znemožňují. NASA nyní vyzývá veřejnost, aby pomohla s posouzením tohoto problému.
Jaký problém pro astronomy satelity Starlink představují, to velice dobře ukazuje třeba následující snímek z arizonské Lowell Observatory. Ten poznamenal přelet nějakých 25 satelitů Starlink, které jsou vypouštěny v řadě za sebou po celých 60 kusech, takže jejich náhlé zjevení může pozorování zcela pokazit.  
 
 
V příštích letech přitom má jejich počet na oběžné dráze prudce růst a SpaceX již má povolení jich vypustit na 12 tisíc, čili zhruba 50x více, než kolik jich obíhá dnes a později by jich mohlo být až 40 tisíc. A SpaceX navíc není sama, kdo chce zřídit satelitní internetový systém, je tu také Amazon.
 
I když SpaceX slibuje, že nové satelity mají povrch, jenž by neměl tolik odrážet světlo slunce a postupně se budou pohybovat i výš, astronomové tím rozhodně ukolébáni nebyli, a to už jen kvůli tomu, že satelity potřebují vysoce odrazivý povrch, aby se nepřehřívaly. Zástupci Ruské akademie věd už ohlásili, že problém zvaný Starlink nadnesou na jednání OSN. 
 
Do věci nově vstoupila i NASA, která nyní žádá veřejnost, aby pomohla dokumentovat stopy, které na obloze nechávají satelity Starlink. Zapotřebí k tomu nebude žádná zvláštní výbava, postačí slušný smartphone nebo fotoaparát na pevném podstavci. 
 
Sten Odenwald z NASA Space Science Education Consortium k tomu uvádí, že se bude tvořit archiv fotografií, s jehož pomocí se bude dokumentovat, jak satelity ovlivňují noční oblohu. Jde tak veskrze o problém se světelným znečištěním, který už ale nezpůsobují osvětlená města a obecně světlo ze zalidněných oblastí, před kterým ještě lze utéct do odlehlých míst. Před světlem satelitů ale utéct nelze.
 
oblasti USA s nejsilnějším světelným znečištěním
 
Na druhou stranu, na veřejnost se dostávají zvláště ty snímky ovlivněné průletem satelitů Starlink, které vznikly právě krátce poté, co byly satelity vypuštěny. To se tak děje vždy skupinově po 60 kusech, které se pak časem postupně od sebe vzdálí, ale než se tak stane, na obloze vypadají jako "šňůra perel", jak tento jev někteří popisují. Čili NASA zcela správně chce zjistit, jak závažný tento problém opravdu je a jak se bude časem měnit s počtem vypuštěných satelitů a prováděnými opatřeními na straně SpaceX. 
 
 
Aktuálně má SpaceX v plánu vypouštět po zbytek roku novou várku 60 satelitů každých 14 dní, takže do konce 2020 by samotná tato firma mohla způsobit, že celkových počet aktivních satelitů na oběžné dráze Země (cca 2000) vzroste o polovinu. 

NASA k dokumentování problému zvaného Starlink doporučuje moderní smartphone, který má ideálně v nabídce režim pro noční oblohu (či prostě režim s dlouhou expozicí). V takovém případě je ale třeba mít stativ, anebo telefon prostě o něco opřít. Stejně tak musíme vědět, kdy máme šanci tyto satelity zachytit, k čemuž může posloužit server Heavens-Above.com. Výsledné snímky pak můžeme zasílat do databáze pomocí Satellite Streak Watcher.
 
 
 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama