reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX získala od FCC povolení pro širokopásmové internetové satelity

16.2.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX získala od FCC povolení pro širokopásmové internetové satelity
Společnost SpaceX je dobře známa i díky svému záměru vytvořit vysokorychlostní internetovou síť založenou na satelitech, které by se pohybovaly v relativně nízké výšce a zajistily by i nízké zpoždění komunikace. Tento systém dostal reálnější obrysy. 
Mluvíme konkrétně o systému Starlink, který má zajistit širokopásmové připojení k Internetu pomocí satelitů, a to se zpožděním mezi 25 a 35 ms. Právě zpoždění komunikace je jeden z velkých problémů stávajících systémů pro připojení k Internetu pomocí satelitu, jenž má jinak obrovskou výhodu v pokrytí. Ty vychází z prostého faktu, že tyto satelity se pohybují na geostacionární orbitě, čili ve výšce asi 36.000 kilometrů nad zemí, takže pak se latence pohybuje kolem 600 ms. To může být ještě akceptovatelné pro brouzdání po webu, ale třeba pro komunikaci už to je nepříjemná prodleva a pro online hraní rovnou nepoužitelné, pokud zrovna nejde o tahovou strategii. 
 
 
Satelity SpaceX zařazené do systému Starlink mají přitom obíhat na nízké orbitě ve výšce 1200 kilometrů, a tak mohou dosáhnout výrazně nižšího zpoždění. Dle FCC se přitom zpoždění pozemního připojení k Internetu pohybuje mezi 14 a 52 ms.  
 
Ajit Pai, šéf FCC, který na sebe upozornil poněkud trapným videem, jímž se snažil zlehčit téma konce síťové neutrality, k tomu přidal své vyjádření. Mluvil o tom, že SpaceX nabídne inovace, které pomohou přemostit rozdíly v digitálních službách pro Američany a uvedl přitom, že tato firma je jednou z několika, které se o to budou snažit pomocí nízko obíhajících satelitů. Jde především o obyvatele venkova, kde obvykle neústí vysokorychlostní optické kabely, ovšem také může jít o další konkurenci pro tradiční ISP ve městech. To ovšem bude samozřejmě záležet na tom, s jakou koncovou nabídkou SpaceX či jiní přijdou. 
 
FCC už firmě SpaceX vydala příslušné povolení pro vytvoření základů budoucího systému Starlink, a brzy se tak do vesmíru vydají první experimentální satelity, jež budou technologii testovat. Jde o Microsat-2a a Microstat-2b startující již o tomto víkendu na raketě Falcon 9, jejímž primárním nákladem bude ale španělský satelit Paz. Tyto satelity budou obíhat v ještě daleko menší výšce než plánované satelity systému Starlink, a sice jen v 500 kilometrech. Zkoušet budou broadbandovou komunikační platformu. 
 
A proč něco takového nebylo zrealizováno už dříve? Odpověď je jasná, když si uvědomíme, že do systému Starlink má být zařazeno přes 4000 satelitů. Jde tak o příliš velké množství na to, aby byly vyneseny do vesmíru bez astronomických nákladů (nehledě na cenu satelitů samotných), ovšem náklady se právě díky znovupoužitelnosti raket Falcon snižují. SpaceX tak chce požadované množství satelitů dostat na orbitu do roku 2024, takže to aby s tím pomalu začali. 
 


reklama