reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace USB 3.2 zveřejněny

29.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Specifikace USB 3.2 zveřejněny
USB Implementers Forum zveřenilo specifikace nové verze rozhraní USB, a to 3.2. To tak naváže na aktuální verzi USB 3.1, respektive USB 3.1 Gen 2. Nabídne především podstatné zvýšení propustnosti. 
My dnes známe rozhraní, které mnohdy nesprávně, ale tvrdošíjně nesprávně označujeme jako USB 3.0 a USB 3.1 s propustnostmi 5 a 10 Gb/s. Správně se ale už nějaký ten pátek označují jako USB 3.1 Gen 1 a USB 3.1 Gen 2, což jsou ale zbytečně matoucí a dlouhé názvy, takže se obvykle stále používají označení 3.0 a 3.1. 
 
 
S novým USB 3.2 už to bude opět jednoznačné, pokud ovšem USB Implementers Forum (USB-IF) neuvede později nějakou jeho novou verzi. Oproti maximálně 10Gb/s verzi USB 3.1 nám nové USB 3.2 nabídne podstatně zvýšenou propustnost, a to rovnou 20 Gbit/s. Stále jde však o polovinu již dlouho dostupného Thunderbolt 3.0, i když ten není zdaleka tak rozšířený a univerzální. 
 
USB 3.2 také už nebude tak "sériové" jak má v názvu, neboť zdvojnásobení propustnosti se dosáhlo prostě tak, že půjde o komunikaci po dvou linkách najednou. K tomu ale budou moci posloužit již existující kabely pro konektory USB typu C, i když je otázka, zda opravdu všechny vzhledem k tomu, v jak různé kvalitě jsou na trhu dostupné. Tomu se ale zpráva také věnuje a uvádí, že takový kabel musí mít certifikaci pro SuperSpeed+ USB 10Gbps. 
 
Rozhraní USB 3.2 tak bude stále využívat existující fyzickou vrstvu SuperSpeed USB a její kódování dat. USB huby ale budou patřičně vylepšeny tak, aby zvládly komunikaci po dvou linkách. 
 
USB 3.2 tak přinese do světa tohoto rozhraní konečně jednoznačné specifikace. Bude k dispozici pouze na konektorech C a půjde pouze o maximálně 20Gb/s verzi. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama