reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srazí se jednou Tesla se Zemí? Webová stránka sleduje cestu Muskova Roadsteru

18.2.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Srazí se jednou Tesla se Zemí? Webová stránka sleduje cestu Muskova Roadsteru
První start Muskovy rakety Falcon Heavy byl úspěšný i přes problém s přistáváním centrálního stupně. Červená Tesla, kterou raketa při prvním letu do vesmíru nesla, si nyní pluje kosmem. Její přibližnou polohu a další údaje je stále možné sledovat.
Mnoho lidí z různých koutů světa sledovalo v úterý 6. února historicky první start rakety Falcon Heavy od SpaceX. Elon Musk mohl být na svou raketu náležitě pyšný, protože start se úspěšně podařil a opět přistát na zemi zvládly i dva boční stupně, přičemž centrální stupeň to bohužel nedokázal, což Elon Musk později vysvětlil. Při tomto letu bylo třeba vynést i nějaký zkušební náklad a k tomuto účelu si Elon Musk vybral červený Tesla Roadster se Starmanem. 
 
Slavnou Teslu se podařilo dostat do vesmíru za zvuků Space Oddity a tím se odstartovala její dlouhá cesta prázdným prostorem. I když samotné vozidlo už není možné spatřit, jeho dráhu je stále možné sledovat, a to třeba díky neoficiální webové stránce whereisroadster.com, která vznikla k touto účelu. 
 
 
Webová stránka, která není pod správou SpaceX, nabízí informace o přibližné poloze a rychlosti, ale také některá vtipná data. Je tedy možné zjistit, kolikrát Tesla za své putování kosmem překročila záruku na 36 000 mil a její spotřebu paliva. 
 
V tomto okamžiku je vozidlo od Země vzdáleno asi tři a půl milionu kilometrů a k Marsu se blíží rychlostí téměř 70 000 km/h. Ve skutečnosti ale nebude Roadster ve finále kroužit kolem Rudé planety, ale měl by kolem ní proletět před tím, než se stočí směrem ke středu Sluneční soustavy. 
 
Tesla Roadster se ale s velkými vesmírnými tělesy nesetká příliš často. Nejdřívější datum přiblížení k Marsu je stanoven na 7. října 2020. A kdy se červená Tesla bude moct opět pozdravit se Zemí? Jeden z nejbližších proletů kolem Země by měl nastat zhruba v roce 2091, i tak se ale vozidlo nebude nacházet nějak zvlášť blízko. Třeba ale někdo v budoucnosti vyšle kosmickou loď, aby slavný Roadster vyzvedla. Elon Musk totiž prohlásil, že pokud si pro Teslu někdo doletí, může si ji nechat. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama