Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink místy zlevňuje internetové připojení i o více než 50 %

29.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Starlink místy zlevňuje internetové připojení i o více než 50 %
Internetové připojení Starlink od SpaceX je pro některé zákazníky nově výrazně levnější než doposud. V některých případech se cena měsíčního přístupu snížila až o 50 % a slevy zaznamenali zákazníci v Jižní Americe i Evropě.
SpaceX už nějakou dobu nabízí internetové satelitní připojení Starlink. To ale nemá soupeřit s tradičními internetovými poskytovateli v hustě obydlených oblastech, ale má přinést internetové připojení tam, kde je to tradičními metodami nemožné, resp. alternativními metodami sice možné, ale příliš drahé. Jedním z extrémních příkladů mohou být zaoceánské lodě, kam se optický kabel bude tahat "dost těžko" (ale nemusíme chodit tak daleko, příkladem mohou u nás být chaty v horách, zapadlé vesnice a někdy i specifická místa ve městech). Pokud jde o USA, tak tam terminál vyjde na 599 USD a pravidelný měsíční poplatek činí 110 USD. Verze RV pro karavany zvyšuje měsíční tarif na 135 USD. Starlink Business přináší terminál za 2500 USD a měsíční tarif ve výši 500 USD. Někteří zákazníci ale mají nově Starlink výrazně levněji než dosud. V dnešní době, kdy vše zdražuje, je snižování cen nezvyklým jevem.
 
Starlink
 
Kvůli různým lokálním tržním podmínkám, což si můžeme přeložit jako místa, kde má Starlink přece jen nějaká rozumná konkurenční řešení, však společnost ceny snižuje a někde i hodně výrazně. V Jižní Americe se cena snížila i o více než o polovinu, např. v Brazílii z 500 na 230 brazilských realů. Rozdíly jsou vidět i Evropě. Např. v Německu byl Starlink za 99 EUR měsíčně, resp. za 124 EUR ve verzi pro karavany, nyní je za 80 EUR, resp. 100 EUR, což jsou zhruba 20% slevy. Také samotný terminál zlevnil ze 499 na 460 EUR. Pokud jde o ČR, tady vyjde terminál na 9100 Kč a připojení na 1400, resp. 1700 Kč měsíčně. Pro srovnání, dosud byly ceny 12999 Kč za hardware a připojení za 2579 Kč měsíčně, jde tedy o 46% snížení ceny tarifu a o 30% zlevnění terminálu.
 
Jak ale již bylo řečeno, není určeno třeba do měst, kde můžete mít např. optiku s 1 Gbit za 400 Kč, ale tam, kde nikdo pevné internetové připojení ani nenatáhne, příp. tam není ani pořádný mobilní signál (4G LTE,...). Pokud jde o rychlosti, tak např. v evropských zemích (Rakousko, Belgie) jsou mediánové rychlosti downloadu 132-155 Mbps, uploadu 15-20 Mbps a latence 45-52 ms.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.