reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Super Micro přestane odebírat v Číně vyrobené komponenty

2.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Super Micro přestane odebírat v Číně vyrobené komponenty
Společnost Super Micro reaguje na obavy svých amerických zákazníků z čínské špionáže a po svých dodavatelích chce, aby svou výrobu přesunuli právě z Číny jinam. Můžeme tak navázat na kauzu, kterou odstartoval Bloomberg.
Super Micro tak dle Nikkei Asian Review už nechce odebírat pro své servery komponenty vyrobené přímo v Číně, na což nejspíše tlačí samotní zákazníci v USA. Jde tak o následek informací Bloombergu z minulého roku, dle nichž má čínský hardware pro servery obsahovat backdoorové čipy či jiná zařízení, která pak umožní neautorizovaný přístup k datovému provozu. V minulém roce se přitom firma Super Micro nechala slyšet, že o údajném špionážním hardwaru nejsou žádné důkazy a ani jiná firma nemohla ukázat nic konkrétního. 
 
 
V celosvětovém měřítku je Super Micro třetí největší výrobce serverů po HP a Dell a celkem 60 % jeho zákazníků pochází z USA. A právě ti po zprávách o špionážním hardwaru v deskách Super Micro přestávají od této firmy kupovat a nyní jí reálně hrozí, že ztratí své třetí místo ve prospěch Amazonu.  
 
Dodavatelé základních desek pro Super Micro čítají jednak tchaj-wanské firmy Wistron, Pegatron, Orient Semiconductor Electronics a pak Universal Scientific Industrial a vlastní tchaj-wanskou pobočku Compuware Technology. Leccos se ale také vyrábí na pevninské Číně, a tak Super Micro právě tuto výrobu začala přesunovat na Tchaj-wan, nicméně s tím začala už kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou, přičemž článek Bloombergu tyto snahy pouze urychlil. 
 
Dle Digitimes Research bylo v roce 2017 v Číně vyrobeno přes 90 % základních desek, ale firmy začaly tuto výrobu přesouvat jinam a už loni to byla méně než polovina. Super Micro tento trend následuje a nyní už v Číně také nevyrábí ani polovinu svých serverů a do budoucna si chce daleko víc hardwaru vyrábět sama a ne aby jej spíše jen skládala dohromady.
 
My jsme se ale dosud nic konkrétního o údajných backdoorových čipech nedozvěděli. Jde pouze o řadu obvinění prolínajících se s jejich popřením. Jako třeba i to, že Apple údajně měl ukončit spolupráci s firmou Super Micro a vrátit jí dříve zakoupené firmy právě kvůli kompromitovanému hardwaru. Že by to byl tento důvod, to Apple popřel.¨
 
V každém případě ať je celá kauza postavená na reálném základě nebo ne, její dopady reálné a velice citelné rozhodně jsou. 
 


reklama