reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Perlmutter letos využije 6000 GPU NVIDIA nové generace

7.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Perlmutter letos využije 6000 GPU NVIDIA nové generace
US National Energy Research Scientific Computing Centre (NERSC) má na letošní rok v plánu postavit superpočítač Perlmutter, který dostane své jméno na počest známého astrofyzika. Zajímavá na něm budou nová GPU. 
NVIDIA by tak v rámci stavby superpočítače Perlmutter měla už využít svou nově akvizovanou firmu Mellanox, která jí pomůže zůstat na tomto trhu i přes očekávaný nástup firem AMD a Intel. Zatím jen tyto dvě oznámily průnik do výkonu v řádu exa, zatímco NVIDIA v tomto ohledu ještě nemá co nabídnout, a to jako společnost, jejíž produkty najdeme v dnešním žebříčku TOP 500 zcela běžně na prvních místech. 
 
 
Superpočítač Perlmutter získá svůj název dle astrofyzika Saula Perlmuttera z Berkeley Lab, který v roce 2011 získal Nobelovu cenu za Fyziku. Systém bude založen na obvyklé platformě Cray Shasta, která kombinuje výkon CPU a GPU a slibuje 3 až 4x vyšší výkon oproti dnešnímu systému Cori (GPU Volta), jenž má centrum US National Energy Research Scientific Computing Centre (NERSC) k dispozici. 
 
 
Spuštění Perlmutteru proběhne ve dvou fázích a v rámci první půjde o 12 částí vybavených uzly s GPU a celkem 35 petabajty paměti flash. Každý uzel využije čtyři GPU NVIDIA nové generace, které NERSC dnes ještě označuje jako Volta-Next plus 256 GB operační paměti. Celkem tu bude přes 6000 nových GPU a v každém uzlu pak jedno CPU AMD Milan. Právě tato část bude nainstalována ještě v tomto roce. 
 
 
Fáze dvě pak rozšíří tento systém o další uzly v počtu přes 3000, které už ale budou obsahovat pouze CPU, a to vždy dva AMD Milan s 512 GB operační paměti. Dle plánu bude druhá fáze dokončena do poloviny roku 2021. 
 
Perlmutter je tak charakteristický i tím, že celá jeho úložná kapacita (zmíněných 35 PB) bude realizována v podobě pamětí flash. Ty pak budou využívat firmou Cray vyvinutý souborový systém Lustre, jenž zajistí datovou propustnost i přes 5 TB/s. 
 
Stavba superpočítače už nějaký ten měsíc probíhá a nejdříve se začalo instalací chladicího systému
 
Zdroj: NERSC


reklama