reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA dokončila akvizici Mellanoxu, cílem jsou především superpočítače

27.4.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA dokončila akvizici Mellanoxu, cílem jsou především superpočítače
NVIDIA nedávno získala potřebné svolení čínského antimonopolního úřadu, které už jako jediné scházelo úspěšnému dokončení akvizice. Nyní tak už NVIDIA může oznámit, že Mellanox Technologies patří jí. 
Akvizice Mellanox Technologies firmou NVIDIA byla úspěšně dokončena s tím, že Huangův podnik zaplatil celkem 7 miliard dolarů, přičemž dříve se udávalo přesnější číslo 6,9 miliardy dolarů. Tato akvizice byla poprvé ohlášena 11. března 2019, takže trvala více než rok a tehdy šlo o vítězství NVIDIE v přetahované s Intelem, který měl o Mellanox také zájem. Jde totiž o vstupenku do světa superpočítačových datových rozhraní a jak jsme nedávno probírali, pro NVIDII jde o mimořádně důležitou věc
 
 Jensen Huang se vítá se zaměstnanci Mellanoxu
 
NVIDIA má totiž do budoucna, čili do éry exascale systémů vyhlídku na to, že ji už AMD a ani Intel nepustí na svůj píseček, kde budou technologicky a funkčně úzce spojeny procesory a grafické akcelerátory. Jinými slovy, ať NVIDIA vyvine sebelepší GPU, nebude moci nabídnout to samé, co ucelený systém ze spolupracujících CPU a GPU firem AMD a Intel, či alespoň tak to nyní vypadá. 
 
Mellanox pak NVIDIA vidí jako firmu, díky které ovládne vysoce výkonné síťové technologie využívané v řadě aktuálně nejvýkonnějších superpočítačů světa včetně toho nejsilnějšího, Summit. I jejím cílem je tak celkově vyšší výkon, dále lepší využití hardwarových zdrojů a nižší provozní náklady, jak se uvádí v tiskové zprávě.
 
Uvidíme, jak toho NVIDIA využije, v prvé řadě to jistě bude vzájemné propojení trhů, které obě firmy ovládají, o čemž mluvil Eyal Waldman, zakladatel a CEO Mellanoxu. 
 
Akvizice se projeví ve finančních výsledcích (non-GAAP) firmy NVIDIA za druhý letošní kvartál. 


reklama