reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Švédsko je na cestě k prohlášení loot boxů za hazard

9.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Švédsko je na cestě k prohlášení loot boxů za hazard
Z loot boxů se v poslední době stalo politické téma, kterým se zabývalo a zabývá několik zemí. Mezi nimi je Velká Británie, USA, Německo, Nizozemí, Belgie a nyní i Švédsko. To je přitom na cestě klasifikovat loot boxy jako hazard. 
Nedávno jsme se dozvěděli, že loot boxy, jejich vliv na mladistvé a možnosti jejich zákazu bude zkoumat Německo, kde by se konečný verdikt měl objevit v rámci týdnů. Švédsko je v tomto ohledu poněkud zdrženlivější, neboť to by mohlo klasifikovat loot boxy jako hazard do roku 2019. To by pak znamenalo, že jakákoliv hra obsahující tuto formu monetizace by podléhala daleko přísnějším regulím než dnes. 
 
 
Tuto skutečnost ohlásil švédský ministr Ardalan Shekarabi, který má na starosti veřejnou správu a sdělil k tomu, že "pracuje na tom, aby Švédsko opět získalo kontrolu nad trhem s hazardem co nejdříve, jak to bude možné, aby bylo zajištěno, že Švédské zákony pro ochranu spotřebitele platí pro všechny účastníky, kteří se zabývají hazardem". 
 
Finální rozhodnutí ještě nepadlo, ale ze slov ministra Shekarabiho je celkem zřejmé, co on sám si o celé věci myslí. Zatím ale probíhá ve Švédsku vyšetřování, které teprve určí, zda je vůbec nutné pozměnit legislativu. Loot boxy aktuálně v zemi nejsou nijak regulovány. 
 
Objevují se také příběhy o lidech, kteří hernímu gamblingu propadli, jako je třeba případ Oscara Hanssona, který popisuje svou závislost na FIFA Ultimate Team. Sám tedy o závislosti mluví i o tom, že do herních balíčků vložil v přepočtu asi 50 až 75 tisíc českých korun. Tyto balíčky obsahují náhodné fotbalové hráče, z nichž si pak můžeme postavit svůj dream team a pokud někdo chce někoho konkrétního, může utratit velké peníze, než se mu poštěstí jej získat. 
 
Je tu tak opět tenká hranice mezi svobodou a regulací. V případě loot boxů se ale argumentuje nejen tím, že jsou ohroženy peněženky dospělých, kteří sami nedokáží pokušení odolat. Zmiňují se také případy dětí, které se dostaly ke kartě svých rodičů a ti se pak mohli jen divit, na co šly jejich peníze. Pak už ani moc neobstojí argument, že loot boxy nejsou hazard jednoduše proto, že pro hráče vždycky něco skrývají, i když jde jako obvykle v zásadě o obvyklou a starou otázku, zda by měly zákony a nařízení státu suplovat zdravý rozum. 
 
Zdroj: P3 News 


reklama