reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Taipei Times: Ampere bude o polovinu rychlejší a násobně úspornější než Turing

3.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Taipei Times: Ampere bude o polovinu rychlejší a násobně úspornější než Turing
Server Tom's Hardware přináší zprávu původně od listu Taipei Times, který mluví o výkonu a efektivitě chystané grafické generace NVIDIA Ampere. Ta by měla snad již letos přijít jako nástupce Turingu. 
Dle Taipei Times tak můžeme očekávat o polovinu vyšší výkon při poloviční spotřebě, čili při cca dvojnásobné efektivitě, a to oproti generaci Turing. Dozvídáme se také, že NVIDIA chce dostat Ampere na trh někdy v druhé polovině tohoto roku a způsobí prudce oživenou poptávku po herních GPU.  
 
 
NVIDIA se tak může těšit i na to, že po celkově slabším období nastane opět růst tržeb, nicméně ten už za letošní třetí kvartál nebyl vůbec špatný a je vidět, že se postupně dostává na úroveň před tzv. kryptokocovinou. Tehdy se prudce snížil zájem o nové karty, ceny klesly a NVIDIA se i s AMD ocitla s plnými sklady uprostřed nezájmu zákazníků. Sklady ale byly od starých Pascalů už vyprázdněny, mánie s těžbou kryptoměn na grafických kartách už je pryč, a tak je i celý trh daleko lépe předvídatelný.
 
Mikroarchitectura Výrobce Litografie Příchod na trh
Ampere TSMC & Samsung 7nm EUV 2. pol. 2020
Turing TSMC 12nm srpen 2018
Pascal TSMC & Samsung 16nm & 14nm duben 2016
Maxwell TSMC 28nm únor 2014
Kepler TSMC 28nm duben 2012
Fermi TSMC 40nm & 28nm duben 2010
 
Z tabulky je přitom jasně vidět, že na příští architekturu už bude v druhé polovině tohoto roku opravdu čas, pokud chce NVIDIA dodržet dosavadní pravidlo, že každé dva roky připraví novou. Z dnešní zprávy také můžeme vyčíst, že 7nm proces, ať už jde o firmu TSMC nebo Samsung, letos dosáhne vysoké vyspělosti. Apple se jej dokonce už chystá opustit a velice aktuální bude také 7nm proces s EUV. 
 
Mimochodem, Jensen Huang nedávno investorům sdělil, že hlavní část objednávek na 7nm GPU vyřídí TSMC. Samsung je bude také vyrábět, ale zdaleka ne v takovém objemu. Není přitom ještě zcela jasné, zda chce NVIDIA využít ještě 7nm proces bez EUV, nebo už s EUV. Vzhledem ke starším informacím ale lze očekávat, že to bude právě s EUV. 
 
Pokud jde o údaje se 150% výkonem a 50% spotřebou Turingu, osobně bych pak sázel už spíše na 7nm proces s EUV, nicméně do těchto čísel může velice promluvit samotná nová mikroarchitektura a její nárůst výkonu na takt, o čemž zatím nevíme zhola nic. 
 
Na nové Ampere si už brousí zuby tradiční partneři NVIDIE. Jde třeba o MSI, jehož tržby zařizuje z 60 % právě herní trh, ale také Gigabyte či Asus. Vesměs to jsou tchaj-wanské firmy, takže pokud informace pro tuto zprávu přináší Taipei Times a Yuanta Securities Investment Consulting, je zřejmé, odkud vítr vane. 
 
Zvláštní zmínku si zaslouží také herní notebooky právě s přihlédnutím k údaji o spotřebě/efektivitě generace Ampere. Prodeje herních notebooků totiž mají mezi roky 2016 a 2023 růst každoročně průměrně o 22 procent a jde o jeden z mála segmentů PC, který se může z takového vývoje těšit. Stejné, nebo spíše ještě lepší, je to v případě herních monitorů a celkově se dá herní trh označit za tahouna PC průmyslu, i když minoritního. Yuanta tak nyní doporučuje investorům kupovat akcie MSI, Gigabyte a Asus, které by měly přiměřeně růst. Například Asus se nyní pohybuje na NT$231,5 a cílová hodnota dle Yuanty je NT$262 (nové tchaj-wanské dolary). 
 
Zdroj: Taipei Times 


reklama