reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD letos zdvojnásobí odběr 7nm waferů od TSMC, Apple pomůže uvolnit kapacitu

3.1.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD letos zdvojnásobí odběr 7nm waferů od TSMC, Apple pomůže uvolnit kapacitu
Kdyby se některá firma rozhodla, že bude chtít prudce zvýšit svou produkci 7nm čipů u TSMC asi by už neměla šanci uspět. Pro tento rok je totiž výrobní kapacita 7nm linek tohoto výrobce plně zamluvena. 
Zrovna včera jsme si četli o tom, jak TSMC mohutně investuje do rozšíření 7nm linek a především pak 5nm linek, které přitom ještě čekají na opravdu masovou produkci. A skutečně má k tomu důvod, neboť AMD prudce navýšilo své objednávky 7nm waferů, a to na dvojnásobek a stane se pro TSMC tím největším zákazníkem v případě daného procesu. Kapacita 7nm linek firmy TSMC je také dle nejnovějších informací pro letošek už plně zamluvena, i když je otázka, zda jde jen o původní 7nm proces (N7), nebo i novější 7nm s EUV (N7+). 
 
 
A jak do toho zapadá společnost Apple? Právě o té se nyní dozvídáme, že chce od druhého letošního kvartálu v TSMC vyrábět SoC A14 pro příští telefony a dobře víme, že půjde už o 5nm proces (N5). Apple tak přejde právě z N7 a uvolní kapacitu příslušných linek, kterou bude moci využít právě AMD. 
 
Pak se ovšem můžeme ptát, jak do toho zapadá N7+, který by logicky z linkami pro N7 neměl mít nic společného právě kvůli tomu, že se v něm využije i EUV, čili zcela jiné výrobní stroje a i TSMC uvádí, že N7+ má k N7 mnohem dále, než třeba takový N6 (6nm proces). Nicméně i po odstartování výroby na N7+ bude AMD i nadále využívat N7, o tom není pochyb. TSMC přitom uvádí, že AMD se stane jeho největším zákazníkem pro 7nm procesy někdy v druhé polovině tohoto roku. Ale opět není jasné, zda jde jen o N7, nebo i o N7+. 
 
Ta nejdůležitější zpráva je ovšem ta, že můžeme očekávat postupné navyšování produkce firmy AMD, což se zákonitě odrazí na jejích tržbách a celkové finanční situaci, takže investoři se mohou těšit, stejně jako zákazníci. Pokud totiž budou Zen 4 tak dobré, jak se proslýchá, bude poptávka po nich logicky ještě vyšší než po Zen 3 a kdyby AMD nemělo k dispozici větší výrobní kapacity, namísto úspěchu by se dal očekávat spíše velký marketingový průšvih. 
 
Z článku tchaj-wanského magazínu AppleDaily se ještě dozvíme, že TSMC plánuje dostat výrobní kapacitu 7nm procesu do 2. poloviny tohoto roku na 140.000 waferů měsíčně, zatímco v prvním pololetí to bude zhruba o 30.000 méně. Největšími zákazníky jsou aktuálně Apple, HiSilicon, Qualcomm, AMD a Mediatek v tomto pořadí, ovšem až na Mediatek (13 %) s velice podobnými podíly kolem 20 %. Čili AMD se hodlá ze čtvrté pozice dostat na první s cca 30 tisíci wafery měsíčně, což bude představovat cca dvojnásobek oproti dnešnímu stavu. To tak zařídí jednak odchod firmy Apple, jejíž podíl si rozeberou ostatní firmy, a pak navýšení produkce firmy TSMC. 
 
Máme tu také zajímavé informace o Samsungu, jehož produkce 7nm waferů je nyní už kolem 150.000 waferů měsíčně a bude se dále zvyšovat a to dle fám v tomto roce dokonce až na čtyřnásobek. Co z toho může vyplývat? Jednoduše to, že skutečně můžeme očekávat nástup příští generace GPU od NVIDIE, ale ta pochopitelně nebude pro Samsung jediným zákazníkem. 


reklama