reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologičtí giganti vážně uvažují o přesunu výroby z Číny, ovšem ne do USA

4.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Technologičtí giganti vážně uvažují o přesunu výroby z Číny, ovšem ne do USA
Pokud se Donaldu Trumpovi povede přimět řadu velkých firem opustit Čínu, aby začaly vyrábět jinde, bude to navenek jen poloviční úspěch. O přesunu výroby do USA se totiž zrovna neuvažuje, takže které země přicházejí v úvahu? 
Donald Trump před i po svém zvolení veřejně hlásal, že se zasadí o to, aby co nejvíce amerických firem začalo opět vyrábět na půdě USA. Je otázka, co sám od toho očekává a zda mu nakonec nebude ke spokojenosti stačit to, že řada firem alespoň přesune svou výrobu z Číny kamkoliv jinam a právě o tom mají společnosti jako Dell, Microsoft, Amazon, HP a Google dle Nikkei zcela vážně přemýšlet. Jde pochopitelně především o hrozbu zvýšeného cla, což by na půdě USA prudce navýšilo cenu hardwaru. Proti tomu se ostatně nedávno ozvaly i společnosti Microsoft, Sony a Nintendo, které varovaly před vážnými dopady na celý herní trh. 
 
 
Další informace vychází především ze šuškandy, čemuž se vzhledem k jejich citlivosti nedá divit. Mluví se třeba o tom, že Dell a HP chtějí přesunout až 30 procent objemu výroby z Číny a v případě konzolí a herního trhu o něčem podobném uvažují právě i Microsoft, Sony a Nintendo. Nejde tak samozřejmě jen o americké firmy, ale o všechny, které mají na tamním trhu nezanedbatelný odbyt a vyrábí v Číně.
 
Google a Amazon zase prý chtějí pro začátek dostat z Číny alespoň výrobu AI asistentů, respektive chytrých reproduktorů, či jak všelijak můžeme tato zařízení označit. Trošku pozadu pak mají být firmy Lenovo, Acer a Asus, které zatím "vyhodnocují své možnosti". 
 
Jde však o to, že přesunem výroby z Číny automaticky nevzniknou nové provozy na půdě USA. Ostatně v bezprostředním okolí Číny je řada zemí, kde už fungují mnohé provozy známých hardwarových firem a počítat mezi ně můžeme třeba Thajsko, Vietnam, Filipíny nebo samozřejmě rovnou i Tchaj-wan. Zde je jen otázka, co by s politikou jedné Číny udělalo, kdyby se právě na Tchaj-wan začala masově přesouvat výroba na úkor pevninské Číny. 
 
Pak tu máme i informace týkající se konkrétních firem. Například HP chce přesunout 20 až 30 procent produkce s příslušným nově vzniklým dodavatelským řetězcem, a to do Thajska, nebo na Tchaj-wan, což by se mohlo začít realizovat už letos. Dell měl již právě na Tchaj-wanu začít s pilotní výrobou notebooků a pak sonduje možnosti i na Filipínách a ve Vietnamu. Zde se také dozvídáme, že obchodní válka a její projevy nejsou jediným důvodem a že jde také o rostoucí náklady na výrobu v Číně a stále obtížnější hledání zaměstnanců. Amazon a Nintendo zase pokukují především po Vietnamu a Microsoft zase po Thajsku a Indonésii.
 
Oficiálně ale téměř žádná ze jmenovaných firem nechce nic potvrdit, a to až na Acer a Asus. Ty uvedly alespoň to, že zkoumají své možnosti pro přesun výroby z Číny. Dell odmítl cokoliv komentovat a firmy HP, Google, Microsoft a Amazon na dotazy od Nikkei neodpověděly. 
 


reklama