reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony, Microsoft a Nintendo varují americkou vládu před zvyšováním cla na čínské zboží

27.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Sony, Microsoft a Nintendo varují americkou vládu před zvyšováním cla na čínské zboží
Jednou ze zbraní Trumpovy administrativy v obchodní válce proti Číně je výrazné zvyšování cla na zboží, které se vyrábí v čínských továrnách. To ostatně donutilo řadu podniků přesunout výrobu jinam, nebo se na to chystat. 
Microsoft, Sony a Nintendo nyní americkou vládu společně varují před dalším zvyšováním cla na čínské zboží nebo jeho rozšiřování na další typy zboží. Dosud se proti tomu ozývaly společnosti jako Apple či Intel a nyní to tak jsou tři další technologičtí giganti, kteří zmiňují problémy, které by další cla mohla vyvolat. 
 
 
Z výčtu těchto třech firem je přitom zřejmé, že zde jde především o herní trh a konkrétně pak herní konzole. Firmy varují, že zvýšení cla by v tomto případě zasáhlo zákazníky, vývojáře videoher, obchodníky a pak samozřejmě i je samotné. Navíc by to mohlo ohrozit tisíce pracovních pozic i ve Spojených státech a zastavit inovace.  
 
Microsoft, Sony a Nintendo přitom píší o tom, že v zásadě podporují snahy Trumpovy administrativy ochraňovat duševní vlastnictví amerických firem, ale navrhovaná opatření vidí jako naprosto nepřiměřená a schopná destabilizovat byznys řady firem. 
 
Poukazuje se zde na to, že v předchozím roce bylo 96 procent veškerých do USA dovezených konzolí vyrobeno v Číně. Právě tam se v posledních letech vyvinul celý dodavatelský řetězec, do nějž všechny tři firmy samy značně investovaly. Čili i přesunutí výroby do USA či jiné země by je značně poškodilo, protože by musely začínat znovu a to by se také podepsalo na cenách zboží, jež je dle vyjádření firem už tak prodáváno s napjatými maržemi. 
 
Čili přesunutí výroby může v podstatě znamenat to samé co zvýšení cla. Navíc je jasné, že právě pro Sony a Microsoft bude příští rok velice důležitý, neboť se očekává nová generace herních konzolí. Přihozena byla také nějaká čísla, dle nichž by po zvýšení cla zákazníci zaplatili navíc asi 840 milionů dolarů, ovšem kvůli poklesu jejich zájmu a dalším následkům by americká ekonomika i tak tratila, a to kolem 350 milionů dolarů za rok. Z dlouhodobého pohledu by pak vyšší cla měla za následek omezení investic a inovací. 
 
Microsoft, Sony and Nintendo nakonec udávají, že herní konzole ani nejsou cílem čínského zájmu o duševní vlastnictví, třeba na rozdíl od paměťových technologií. Neexistuje žádná čínská firma, která by vyvíjela herní konzole, jež by mohly pozici daných společností ohrozit. 
 
Toto je tedy názor třech společností, které mají samozřejmě velký zájem na tom, aby se jejich zboží nemuselo pro ně zbytečně zdražovat, čili jejich pohled je pochopitelně velice zaujatý. Nicméně je samozřejmě pravda to, že dražší zboží si najde méně kupců a úvahy o ještě vyšším clu na čínské produkty také přichází v mimořádně nevhodné době.
 
Zdroj: KitGuru  


reklama