reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Technologie LCD panelů
8.2.2013, Pavel Kovač, článek
Rok se s rokem sešel a opět přinášíme upravený článek o technologii LCD panelů. Za uplynulý rok se sice neměnily technologie jako takové, ale je zde pár vylepšení v podsvícení, odezvě a gamutu. Proto zde máme aktualizované vydání.
1  2  
yardstudio (1) | 12.1.201816:29
"Panely e­-IPS mají nižší pozorovací úhly a hlavně obvykle mají pouze 6bitové barvy.­"

Uvažujem kúpiť starší e­-IPS HP ZR2440w ­- parametre udávané má rovnako ako S­-IP 16,7 typ mil farieb, ako to teda je s e­-IPS ­- akú má vlastne hĺbku farieb? Je tento typ monitora vhodný aj na jednoduchú grafiku?

https:­/­/www.svethardware.cz­/recenze­-hp­-zr2440w­-nebo­-radeji­-hp­-zr24w­/34448

dík

Odpovědět0  0
ludolf | 7.3.201316:24
Nesouhlasím s názorem, že pro sledování videa je nejlepší poměr 16:9. Kromě samotného videa chci mít případně k dispozici titulky a ovládání mimo vlastní obraz, takže i pro video mi přijde 16:10 lepší.
Odpovědět1  1
Puppy8 (158) | 11.2.20131:37
Mezi vady patri take vypalovani statickeho obrazu ­(image retention nebo image sticking­) ktere puvodne zname z CRT monitoru. Jsou na to nachylne pouze nektere panely, bohuzel casto prave IPS od LG.Display. V nedavne dobe tim znacne trpela napriklad prvni serie IPS displeju v Lenovo ThinkPad X220 noteboocich, kde jiz po pul hodine dochazelo k ­"vypaleni­" statickeho textu, typicky taskbaru nebo titulku okna prohlizece a podobne. Na stejny problem si stezuji i u MacBook retina displeju. Stejne tak to lze pozorovat u profesionalnich NEC monitoru, napriklad NEC 2090UXi ­(problem je popsan i v manualu­). Ve vsech pripadech je vyrobcem panelu LG.Display.
Odpovědět0  0
kurtd. | 12.2.201319:11
Ale zjevně jsou panely od LG Display natolik dobre že je používá NEC a Eizo ve svých refernčních monitorech
Spectraview Reference
http:­/­/www.nec­-display­-solutions.com­/p­/cz­/cs­/products­/choice.xhtml?cat=Colour
Eizo ColorGraphic http:­/­/www.eizo.cz­/monitory­/colorgraphic.html
Odpovědět0  0
Beareka | 10.2.201318:48
Zdravím autory článku i jeho komentátory.
Přes všechnu kritiku se domnívám, že článek je kvalitní a nemusel by se za něj stydět ani leckterý zahraniční web. Odborník nejsem, takže drobné nuance bohužel nemohu posoudit.
MÁM DOTAZ: rád bych se dozvěděl více o průhledných LCD monitorech. Technologie demonstrována již před několika lety. V Číně či Korei lze již zakoupit ­(a kupodivu nejsou drahé ­- viz Alibaba­), nicměně v Evropě či USA, zatím nic.... KDE JE PROBLÉM??? Osobně to nechápu. Jen to využití např. v reklamě. Nedávno jsem nalezl i technologii, jak takovýto průhledný LCD display přeměnit v zrcadlo a zpět... Prostě možnosti jsou rozsáhlé. Docela by mne zajímalo jestli by jste na toto téma nenapsaly menší článek a zejména se pak věnovali kombinaci ­"průhledný display + IGZO­". Děkuji
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 8.2.201320:33
Je to Pavel Kováč nebo společnost LG. PHILIPS LCD???
V literatuře ­(PC WORLD­) je psáno, že za technologii S­-IPS stojí point­-Venture LG Philips a tato technologie si své místo vybojovala. Pavel Kováč píše „ …. S­-IPS a opět ji vyvinula Hitachi...“

Za základní se považuje vždy vývoj matric, panely jsou v podstatě použité matrice s příslušnou elektronikou a tam může být použít IO s FRC. Použité FRC však nedokazuje 6 bit matrici!

Prosím podívejte se jak společnost point­-Venture LG Philips svou dlouhodobě osvědčenou matrici S­-IPS vývojem zdokonalila v r. 2005 zde je report: http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/downloads­/enhanced_s­-ips.pdf
V tabulkách na straně 5 je číselně překonání S­-IPS ve všech parametrech, odezvě, pozorovacími úhly, černé, kontrastu i barevným podáním. Vývoj stále pokračuje a matrice se jen zdokonaluji. IPS má přece nejdokonalejší orientací tekutých krystalů a u IPS matric vždy byla a bude barevná hloubka nejvyšší.
Nejde vyrobit nějaké 6 bit IPS, tak jak o tom píše Pavel Kováč. Pavel Kováč se rozchází s fakty, z výše uvedeného reportu!
IPS matrice na rozdíl od TN a VA potřebují dvojnásobek tranzistorů tedy výroba je nákladnější. Revoluční byl levný e­-IPS monitor LG W2220P­-BF 22“, matrice e­-IPS a panel ještě bez FRC!! Tedy vůbec ne 6 bit!! Tento monitor se prosadil celosvětově a je na něj celosvětově spousta kladných recenzí. Ostatní firmy se musely přizpůsobit inovacemi a začíná převládat technologie IPS u všech. Z ehw opisuji: „ … Vyhněte se obloukem nejlacinější matrici Twisted Nematic ­(TN­) a při momentálních cenových rozdílech doporučuji hodně zvážit také nákup monitor s matrici Vertikcal Aligment ­(VA­).... „

Používám výše jen důkazy s okazy, abych vyvrátil zdejší fake, šířená Pavlem Kováčem.
Odpovědět0  0
kurtd. | 9.2.20130:12
"Nejde vyrobit nějaké 6 bit IPS, ­"

jak to, že ne? řekni nám milý honzo ten fyzikální zákon co nedovoluje 6bit vyrobit?
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 9.2.201310:05
Společnost Hitachi se zaměřila na odstranění zjevných nedostatků původních TN matic – tedy barevného podání a kontrastu. První displej s touto technologii se objevil v roce 1966.
Hitachi zvolil zcela jiné uspořádání. Elektrody se u tohoto řešení nacházejí ve stejné rovině na spodní desce, molekuly krystalů jsou v základním ­(klidovém­) stavu orientovány s těmito polarizátory souběžně. Vhledem k tomu, že molekuly u IPS jsou orientovány rozdílným způsobem než u TN nebo VA, v případě, že dojde k poškození řídícího tranzistoru ­(což je vlastně to, co označujeme za vadný pixel­), je tento bod vždy černý.

IPS mají ze všech matric nejlepší, nejpřesněji možné uspořádání tekutých krystalů, jak v klidovém stavu tak pod napětím. V klidovém stavu ­(bez napětí­) světlo nevedou. Teprve poté, kdy je zvýšeno napětí, se molekuly natočí až o 90 % a propouštějí tak světlo různé intenzity. Díky nejpřesnějšímu dosažení orientace molekul je se již od počátku dosahuje nejlepšího podání barev ­(barevné hloubky­) a lepších úhlů pohledu než je tomu u TN nebo VA. Současně nedochází k jasné degradaci barev při pohledu z větších úhlů. Pokud matrice je 6 bit je to jen u TN! Základní uspořádání se přece nezměnilo, pokud ano, tak to již není IPS!

První IPS displeje ovšem měly i nevýhody:
Vzhledem k umístění elektrod v jedné rovině docházelo u krajních krystalů k nedokonalému otočení molekul vinou slabšího elektrického pole. Výsledkem byl nižší jas a kontrast IPS matic a vykreslení černé nedosahovalo stoprocentního stavu. Toto původním IPS dávalo zřetelnou charakteristiku – při pohledu z extrémního úhlu dostával panel v černých plochách nafialovělý­/namodralý nádech. První displeje měly odezvu až 60 ms. Původní IPS se dočkala řady vylepšení od různých výrobců. Své místo si vybojovala technologie S­-IPS, za niž stojí point­-venture LG Philips.

Report z vývoje této společnosti jsem již uvedl. Již v roce 2005 byly původní nedostatky IPS odstraněny. Je to usilovná práce vědeckých týmů, této společnosti, následně LG. Vývoj stále pokračuje a získané vědomosti jsou tzv.“Duševním majetkem“, některé následné objevy jsou patentovány. U této společnosti, když již všechny podstatné závady původních IPS byly vývojem odstraněny dle reportu z r. 2005 a vývoj neustále pokračuje! Není důvodem v r. 2011 přicházet nějakou 6 bit matrici! Údajně ty 6 bit matrice měly přijít až modelem LG IPS231P.

U tak velké společnosti jako je LG nejde jen o samotný výzkum a vývoj matric, souběžně probíhá i vývoj technologických zařízení pro výrobu, výroba výrobních linek. Zdokonalování výrobních technologii. Musí být neustále prováděny inovace stávajících modelů a to vždy k lepšímu!
Již původní matrice od Hitachi měly barevnou hloubku vetší než 8 bit a není možné aby za téměř 20 let usilovné práce vědeckých a odborných týmů dospěli vývojem k 6 bit!!!. Společnost LG je vlastníkem svého duševního majetku a do nových matric dává vždy své nejlepší poznatky. Od nikoho si přece nemusí kupovat licence!
Odpovědět0  0
kurtd. | 11.2.201319:25
"Již původní matrice od Hitachi měly barevnou hloubku vetší než 8 bit a není možné aby za téměř 20 let usilovné práce vědeckých a odborných týmů dospěli vývojem k 6 bit!!!­"

které původní matrice od Hitachi měly barevnou hloubku vetší než 8 bit? Konktrétně?

A proč by to nemylo možné, když lidé chtějí levnější a levnější monitory???
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 12.2.20138:22
„které původní matrice od Hitachi měly barevnou hloubku vetší než 8 bit? Konktrétně?

A proč by to nemylo možné, když lidé chtějí levnější a levnější monitory???“

Všechny IPS matrice měly a mají více než 8 bit. Píši jen o matricích a propouštěním světla.
Hitachi umístilo řídící elektrody na rozdíl od TN a VA do jedné roviny a tím souběžně uspořádalo tekuté krystaly, zvyšováním napětí se krystaly otočí až o 90 stupňů. Tyto matrice dokáži tak propustit téměř celé spektrum světla ­(násobně více než je standard Windows 8 bit­). Tekuté krystaly u IPS jsou nejlépe uspořádané a nejlépe se otáčejí, proto mají největší barevnou hloubku a největší úhly pohledu.
Té barevné hloubky nelze nijak lehce ubrat, není to možné.
Odpovědět0  0
kurtd. | 12.2.201319:05
Máš pravdu milý Honzo v datasheetu toho 6bit+A­-FRC panelu píšou na straně 4

"Gray scale or the brightness of the sub­-pixel color
is determined with a 8­-bit gray scale signal for each dot, thus, presenting a palette of more than 16,7M colors
with Advanced­-FRC­(Frame Rate Control­).­"

že ty o těch lcd panelech tolik víš?
Odpovědět0  0
kurtd. | 12.2.201319:07
Odpovědět0  0
Ctenář | 8.2.201315:29
Pripojené video u principu TN, je v rozporu s textem v článku
"Pokud tedy chceme zobrazit černou resp. tmavou barvu, musíme na dvojici elektrod umístěných na opačných koncích krystalu přivést napětí. To zapříčiní postupné šroubovité stočení molekul uvnitř krystalu a zastaví se proud světla. ­"

ve videu se po stočení krystalů do šroubovice naopak začne světlo procházet.
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 8.2.201320:48
jj ta videa jsou také špatná. Opisuji s odb. literatury: „U TN matice jsou molekuly vzájemně pootočené, takže jednotlivé vrstvy vytvoří v podstatě jakousi sporálu. Krystaly jsou umístěny mezi příčnými polarizátory ­(polarizační mřížky­), které jsou upraveny tak, aby „vnější“ molekuly ležely stejným směrem jako polarizátory. Molekuly tekutých krystalů tak díky spirálovitému tvaru mezi oběma vrstvami vedou světlo. V okamžiku, kdy se ocitnou pod napětím, se tato spirála rozpadne a světlo přestane procházet. …...“
Odpovědět0  0
Krencey (3) | 1.1.201318:34
Zdravim,

rad by som sa zapojil do diskusie k clanku o LCD technologiach. Najprv by som rad podakoval za v skutku vycerpavajuci clanok, ktory ide do hlbky v nasich koncinach nevidanych.

LCD technologie ma fascinuju uz roky, ako aj ich postupny progres az na dnesnu uroven. Pri hladani odpovede na otazku ktora mi vrtala hlavou.., a to: ­"Je fakt TN, IPS a VA vsetko alebo je toho viac?­" Som natrafil na zaujimavy clanok kde si jedna renomovana stranka priznava chybu a uznava ze nie, ze technologii je viac, akurat sa o nich nevie.

Som si isty, ze vela z vas bude prekvapenych, ako aj ja som bol, kolko dalsich technologii este existuje a ako stieraju doterajsie predpoklady a tezu, ze TN, IPS a VA su jedine 3 kategorie, kam vsetko spada.

Tak prijemne citanie prajem:

http:­/­/www.digitalversus.com­/tv­-television­/screen­-technology­-sub­-pixels­-up­-close­-a1547.html


Vas citatel,

Martin
Odpovědět0  0
MSJ (3) | 30.12.201113:53
Dobrý den,

Předně bych vám rád poděkoval za aktualizovaný článek o LCD technologiích. Myslím, že vůbec nejpřínosnější za poslední rok :­)

Rád bych se vás zeptal na jistou situaci u LCD. Vlastním monitor o nativním rozlišení 1920x1080. Změní se nějak z principu odezva ­[ms­] k lepšímu nebo horšímu, pokud při hraní FPS her změním rozlišení na:

a­) 800x600, zachovat poměr stran ­(celá obrazovka, ořezané okraje­)
b­) 800x600, celá obrazovka ­(deformovaný obraz vyplní celou plochu monitoru­)
c­) 800x600, na střed ­(obraz je ořezán ze všech stran a uprostřed panelu je výřez 800x600, kdy každý jeden bod rozlišení odpovídá jednomu pixelu na LCD panelu­)

Moc děkuji, Mac
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 24.4.201213:07
Dobrý den,

v nových recenzích již inputlag i v jiném než nativním rozlišení měřím. Co mám však zkušenost, tak běžné monitory mají inputlag podobný resp. stejný. Každopádně mohou se vyskytovat výjimky.
Odpovědět2  0
Stanley (1) | 14.12.201112:02
jen bych chtel upozornit na i pro me tenkrat prekvapivou skutecnost, ze to, ze technologie ma mrtvy bod tmavy, neznamena, ze se nemuzete setkat s trvale sviticim bodem.
Budiz smutnym dukazem muj, i zde zmineny NEC 20WGX2, ktery mam do dnes. Po par mesicich se objevil trvale svitici zeleny subpixel o to pomerne blizko stredu.
Bohuzel v dobe nakupu se reklamace opirala o znamy minimalni pocet pixelu­/subpixelu i u techto ne uplne nejlevnejsich panelu :­-/
Odpovědět0  0
spc | 17.5.20123:11
Statisticky je to velmi zriedkavy pripad ­- prave preto je napr. tolko propagovana zaruka tusim Dellu `ziadny chybny pixel` ­(v zmysle trvalo svietiaci­) na neTN monitory znacny odrb na zakaznika :o(
Odpovědět0  0
kohut (8) | 12.12.20119:20
Domnivam se, ze uvadite jednu nepresnost. Lidske oko ma nejvice receptoru pro cervenou barvu, az 2x tolik co pro zelenou. Tudiz je nejcitlivejsi na cervenou a zelena je az druha v poradi.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 8.12.20118:56
Tak se mi zdá, že máte mezi kapacitní a resistivní techonogií trochu chaos...
1­) resistivní je podstatně přesnější
2­) kapacitní je více odolná
...
Odpovědět0  0
Dash (18) | 5.12.201122:23
TNka mají MIZERNÉ barvy .... omlouvám se, ale nezdá se mi, že by u levných E­-IPS bylo barevné podání o tolik navrchu. Ano, barvy mají větší hloubku a jsou sitější, ale ne o tolik, aby se dalo o TNkách ve stejné cenové kategorii hovořit jako o mizerných.

Pozorovací úhly ... znovu se omlouvám, ale spojení výrazů herní PC, monitor na hry a pozorovací úhly se mi zdá celkem z cesty. Nevím jak kdo jiný, ale já když na PC hraju hry, dřepím v kancelářském křesle u stolu s PC. Pokud budu brát monitor kvůli dívání se na filmy, nebo s TV tunerem ... potom ano, beru .... ale na druhou stranu, pokud někdo chce PC na práci, stačí obyčejné TN za 2000 a za zbytek peněz + něco málo k tomu sice obyčejná, ale stále několikrát větší plazma.... To samé když bych kupoval něco ke konzoli ... dnes starý model plazmy od LG s úhlopříčkou 120cm koupíte ve výprodeji např v electroworldech atd i hluboko pod 10 000 kč

Takže pozorovací úhly ano, ale pro někoho kdo chce opravdu všestranný monitor. Tudíž někdo, kdo doma nemá nic jiného než pc a je nucen se dívat místo na TV na filmy z postele na cca 24­" lcd ... takže v takovém případě good luck ... čili studenti s omezenými prostory, popř. financemi atd :­)

A kdo chce monitor převážně na hry, nemusí podle mě z 90% nějaké pozorovací úhly řešit. Mnohdy ani barvy, protože co si budeme povídat, barvy ve hrách jsou generované a narozdíl od fotografií se nejedná o 100% obrazovou kopii.

Dále ... o zarputilých uživatelých CRT bych ve spojení s LCD monitory mluvil asi tak před 5 lety a déle ... lidí co ještě dnes používají CRT je jako šafránu a znám plno takových co měli drahá CRT např. od sony a dnes jsou jim úplně ukradená :­)


U toho doporučení PVA na všestranné použití nevím. Všestranný monitor se zachováním kvalitnějších barev je dle mého právě E­-IPS. PVA monitory obecně narozdíl od E­-IPS více mažou, mívají problémy s imputlagem.

PVA­/MVA dle mě na filmy, dražší TN na hry, levná TN do kanceláře a pro běžnou práci, e­-IPS jako dnes asi nejlepší volba pro poměr kvalita za rozumný peníz.
Odpovědět0  0
Dash (18) | 5.12.201122:34
Teda, PVA jako všestranný monitor s kvalitním podáním bych řekl ano ale v případě že uživatel bude jen občasným hráčem. Ale pokud se mýlím a existuje dobře odvedené PVA­/MVA za rozumný peníz, dejte mi prosím vědět. Kupuji zrovna nový monitor ... využití 75% hry, 10% internet, 5% filmy ... cena do cca 8000, ale čím méně, tím lépe. Přemýšlím právě o U2412M, ale pořád váhám jestli nevyměnit trochu rychlosti za trochu barev. Díky za každý příspěvek od uživatelů hráčů :)
Odpovědět1  0
Dash (18) | 7.12.20110:21
Taaak, dnes konečně, po cca půl roce hledání nového monitoru, jsem asi našel svého favorita. http:­/­/www.digitalversus.com­/lcd­-monitor­/iiyama­-prolite­-b2475hds­-p11893­/test.html

http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=96314


Dle recenzí jsem našel jeho starší model, který celosvětově z asi 10ti osvědčených techwebů dostal v průměru 85% a zařadil se tak mezi nejlepší 24­" TN modely. Nyní jsem zjistil, že vyšla jeho nová verze, která má všechny pozitiva předchozího + stabilnější stojan a lepší kontrast. Pokud nekoupím Dell Ultrasharp U2412M, u kterého nevím nevím když převážně hraju hry a navíc má prý poměrně odfláknutou ­(až moc hrubou­) povrchovou úpravu, tak vemu tento ....

Zajímavé, že Iiyama není mezi uživateli tolik prosazená jako LG a Samsung a přitom se jedná o super poměr cena výkon ...
Odpovědět0  0
kurtd. | 7.12.201113:44
"Zajímavé, že Iiyama není mezi uživateli tolik prosazená jako LG a Samsung a přitom se jedná o super poměr cena výkon ...­"

Pochop ale, že je to buď LG, Samsung nebo Acer Unipack Optronics neboť to jsou výrobci obrazovek­(panelů­) pro vešchny kteří od nich nakupují ty obrazovky jako Eizo, NEC, HP,DELL, Iiyama, Apple, Asus, AOC a jiní. Ti rozhodují jaký obraz uvidíme ;­-)
Odpovědět2  0
Dash (18) | 7.12.201116:51
Tak jsem to ale nemyslel. Neříkej mi pochop ale, když reaguješ na úplně něco jiného, než zde píšu :­)­)

Dell se pišní svými monitory, přičemž dodavatelem jejich panelů je LG. LG je celosvětově největším výrobcem a dodavatelem panelů. Stejně je tomu u jiných světoznámých značek. Tohle já přeci vím, to není žádná tajnost ;­)

Stejně tak je známá věc, že stejný panel ve výrobcích dvou firem ­(nebo jen ve dvou modelech jedné firmy­) jsou mnohdy dva zcela odlišné monitory, jelikož hodně práce dělá zbývající elektronika a zpracování.

Takže to o čem mluvím nemá co dělat s původem panelů, ale s viditelností značky finálních výrobků :)
Odpovědět0  0
Dash (18) | 7.12.201116:57
Jej, nedočetl jsem to ... ano v podstatě píšeš to samé co jsem před chvíli pracně sepsal :D ... Tohle já všechno vím, to ale nemá co do činění s tím, když napíšu, že finální výrobky Samsungu a LG jsou profláklejší a jsou mnohem více vidět i přes to, že jak právě ty píšeš, jiní výrobci dokážou odvést kvalitní práci mnohdy za velice rozumný peníz a dost často na stejném použitém panelu. Valná většina trhu­/konzumentů jsou běžní uživatelé a ti se nedívají na to, jaký panel je v daném monitoru a jaké má parametry v detailu. Ale když už jsi to načal, zajímalo by mě, co užívá zrovna iiyama za panely :)
Odpovědět1  0
kurtd. | 8.12.201111:48
"Ale když už jsi to načal, zajímalo by mě, co užívá zrovna iiyama za panely :­)­"

To co všichni ostatní výrobci a to LG Display, Samsung, Acer Unipack Optronics sem tam někdy Chi mei innolux.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 8.12.201111:41
", jelikož hodně práce dělá zbývající elektronika a zpracování.­"

Ovšem to je stejné jako u panelů, firmy montující monitory jako
Eizo, NEC, HP,DELL, Iiyama, Apple, Asus, AOC a jiní tu elektroniku­(technicky se to nazývá LCD Controller­) nevyrábějí protože nemají fabriky na polovodiče.

Tady Nejznámější firmy co tu ­"elektroniku­" výrábějí:
http:­/­/www.st.com­/
http:­/­/www.nxp.com­/
http:­/­/www.tridentmicro.com­/
http:­/­/www.micronas.com­/
http:­/­/www.realtek.com
http:­/­/www.renesas.com­/
http:­/­/www.mstarsemi.com­/
http:­/­/www.mediatek.com­/
http:­/­/www.broadcom.com­/
http:­/­/www.mitinc.co.kr

Ve spotřebních monitorech těchto dní, DELL,HP,NEC,EIZO,Samsung,LG a další kupují elektroniku firem STMicroelectronics, Realtek, Mstar, Renesas.
Odpovědět1  0
Dash (18) | 7.12.201116:59
Aaaaa ještě jedna věc :­) .... nad tím jsem mnohokrát přemýšlel. Jestli mají tyto společnosti nějaké speciální ujednání ... například Dell a LG ... občas někdo přijde s novým monitorem, dobře hodnoceným, panel je například od LG ... a samotné LG nepřijde na trh s žádným monitorem, který by jeho vlastní panel využíval .... takže jestli je zde brán LG skutečně jako původce panelu, nebo jen něco jako najatý výrobce.
Odpovědět0  0
Hadejkoho (25) | 13.2.201312:19
S vaším závěrečným doporučením se dá souhlasit pokud úhlopříčka zůstává u těch 24­". U 27­" jsou ale pozorovací úhly TN natolik špatné, že obraz je viditelně jiný po stranách monitoru při pohledu zpříma. Nebo alespoň je to ­"obecně uznávaný fakt­". Mě třeba ty úhly vadí i při přímém pohledu na 23­". Já osobně říkám, že co je dobré na filmy a má dobrý input lag, je dobré i na hry.
Pokud člověk nechce kupovat to nejdražší na trhu ­(což je u této technologie pochopitelné­), nemá cenu kupovat TN. Ta trocha odezvy za to nestojí ­(pokud teda člověk není na odezvu nějak zvlášť citlivý­). Většina hráčů by spíš ocenila vysoký kontrast nějakého VA panelu a to jak z pohledu ­"estetického­" ­(pro neschopnost najít lepší výraz­) tak praktického ­(protože usmrkánek co se schovává v tmavém koutě na tom VA panelu půjde vidět aniž by jas musel být nastaven na nějaké groteskní hodnotě­). Např. BenQ HM 2450­/2750 mají z dostupných VA panelů pod sedm tisíc asi nejlepší odezvu a na dnešní poměry velmi nadprůměrný input lag. Ke všemu jsou oba cenově velmi dobře dostupné.
Co se barev týče, u her ani tak nejde o věrnost, jako o líbivost. Znovu vzpomenu ten kontrast, který s obrazem udělá hodně.
Asi se shodneme, že vše záleží na osobních preferencích, což je asi důvod proč se obecně u LCD panelů neshodne nikdo v ničem, protože u nich se člověk prostě musí rozhodovat podle toho, co je ochotný obrečet.
Mimochodem, přijde mi zajímavé, že spousta hráčů se ohlíží po odezvě jako po smrti, ale input lag je vůbec nezajímá, přitom to je ten důležitější parametr. Kde jsou ty časy, kdy si hráči měřili také input lag klávesnic a myší.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 5.12.201115:33
"Všimněte si jedné zajímavé věci. V horní části diagramu je zobrazena zelená barva. Pokud si porovnáme plochu, kde se nachází zelená barva a kde zbývající dvě složky, zjistíme, že zelená plocha je o poznání větší.­"

proč pan Kovač neukáže také UNIFORMNÍ diagram CIE 1976?
Jak vysvětlí, že novější diagram, který odstraňuje chyby a nepřesnosti staršího CIE 1931 má tam té zelené naopak nejméně?
Co vy na to pane Kovač?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 5.12.201117:55
Zde se jedná o obecné pojetí technologie LCD a do gamutu jsme jen zabrousili. Pokud bych psal článek o teorii barev, tak se samozřejmě podíváme na gamut ze zcela jiného hlediska. Ale to bych musel nejdříve vysvětlit čtenářům základní pojmy jako jsou barevná událost atd. Zkrátka tento článek je o technologii LCD a ne o teorii barev.
Vysvětlovat proč je zelená plocha na CIE 1976 menší snad ani není třeba ­(sám ste to již v příspěvku vlastně uvedl­). To že MJ objevil CIE 1976 až tento rok a uvádí ho na svém webu jako novinku je čistě jeho záležitost. Já jsem metodiku sestavoval v roce 2006 a pro CIE 1931 jsem se rozhodl i po studiu teorii barev a konzultaci s ­"tiskařema­" z praxe. Na CIE 1976 jsem samozřejmě měl také spadeno, ale jsme web o HW a ne o barvách a tak jsem zvolil zažitý a zcela všude uváděný CIE 1931 ­(jeho omezení resp. nehomogenitu odchylek všichni dávno znají ­- ti co se zajímají o barvy.
Odpovědět4  1
kurtd. | 6.12.201116:51
To ano, ovšem pak vzniká rozpor mezi tvrzením, že oko je nejcitlivější na zelenou barvu, v CIE 1976 by to bylo pak naopak, že oko je citlivé nejméně na zelenou barvu.
Odpovědět1  0
Tecko | 5.12.20118:08
Shanim monitor pro svoji pritelkyni, ktera je ucitelka. Takze prevazne dela v dokumentech a na netu. Zadny hry ani filmy.Libi se mi tady v poradne doporucovany Benq G2420HDB, ale premyslim jestli neni lepsi monitor s funkci Pivot, kdy se na monitor vleze vic textu apod. Jde mi ale o to zda se nebudou pri otaceni muset porad predelavat ikonky na plose.nebo to monitor pozna kde byli? Jestli se nerozhazi pro kazdem otoceni panelu. Snad mi rozumite. Nasel jsem tento novej model od Samsungu je to teda jen 22?­". Diky za rady. http:­/­/www.alza.cz­/22­-samsung­-s22a450bw­-cerny­-d269651.htm
Odpovědět0  4
NHKG (22) | 5.12.20118:42
Na dotazy přímo s článkem nesouvisející je tady fóru. Pod tímto článkem už je tak dost komentářů, tak to prosím nezhoršuj.
Odpovědět0  0
Erik88 | 21.12.201120:19
Mrkni na http:­/­/www.lcd­-monitory­-eizo.cz­/ ­- doporučuju EIZO L887 20­" S­-IPS monitor.
Odpovědět0  0
kurtd... | 5.12.20112:24
"V roce 2002 přišlo vylepšené AS­-IPS, které přineslo výrazně lepší kontrast a dohnalo tak v té době S­-PVA. Také se posunuly barvy k lepšímu ­(tedy přesněji gamut se rozšířil­).­"
Gamut je dán typem podsvícení a vrstvou zvanou color filter, bez ohledu na typ pixelu.

"P­-IPS ­(Performance In Plane Switching­).­"
Marketingový výmysl a nesmysl NECu http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/articles­/panel_technologies.htm jsou jen obyčejné obrazovky od LG display.
Plně­(skutečně­) 30bit panely pro spotřební veřejnost bez dithringu jsou nyní jen tři a to LG display LM240WU5, LM300WQ5­-SLA1 a NLT technologies­(dříve NEC­) NL192120AC25.


"IPS ­(vyrábějící LG­-Philips­) má pořád výrazně lepší podání barev.­"

Philips opustil společný podnik v roce 2008 nyní je to jenom LG Display, Philips žádné panely už nevyrábí. Ssejně jako letos Sony odešlo od Samsungu a jejich společného podniku na LCD panely S­-LCD.
Odpovědět1  0
Jakub Vacek | 28.12.200818:12
Na druhé straně je detailní foto lcd obrazovky, ale docela nekvalitní... Tady dávám fotku LCD obrazovky odemně, v plném rozlišení. Foceno s mezikroužky a makroměchem, celkem prodloužení cca 22cm + Sonnar CARL ZEISS 135­/3,5 + tubus 18cm + rezervně Pancolar CARL ZEISS 1.8­/50 MC. Výsledně zvětšení cca 4:1­-5:1. Omlouvám se za kvalitu, foceno na ISO3200 :­)

tu je fotka: http:­/­/img.jvacek.com­/IMG_0657.JPG
Odpovědět1  0
Pavel Kovač (1033) | 5.12.201117:57
Diky za fotku. Já jsem toto fotil na zcela běžný objektiv Sigma 70­-200 + nějaké ty dioptrie. Nic víc nic míň. Bohužel nemám takovou techniku.
Odpovědět1  0
pweter (5) | 3.3.200816:23
Mam Samsung 245B a farby mam tu dost zleee. Doporucili by ste nejaky program na ich nastavenie bez sondy? Mam Vistu
Odpovědět0  0
Harry_ (22) | 23.11.200722:18
Ve článku jsem nenašel nic o rozteči­/velikosti bodů. Co je kvalitativně lepší? Prostý úsudek by řekl, že menší rozteč znamená více bodů na danou plochu a vyšší ­"přesnost­" zobrazení, ale je tomu tak?
Odpovědět0  1
Pavel Kovač (1033) | 5.12.201118:00
Rozteč bodů je všude stejný pojem a vlastně se ani moc nevztahuje k samotné technologii LCD. Myslím že každý si udělá obrázek o monitoru když jej vidí a ve výsledku vlastně ví jaká rozteč mu vyhovuje. Kdybychom popisovali všechny vlastnosti obecně, tak se dostaneme na článek výrazně delší a už by se odchýlil od samotné technologie LCD.
Odpovědět3  0
KUa | 30.9.200723:06
myslite ze by bylo mozne sehnat do testu EIZO S2031W?
cena 12200,­- bez dane je na 20­" sirokouhle Eizo 1680x1050 velice lakava ...
me by teda urcite vyhovoval vic nez jakakoli mizerna 22­" ­- coz jsou vsechny :o)
Odpovědět0  0
gro_ | 1.10.200713:50
Mizerný jsou všechny terchnologie LCD smiř se s tím, žádná není bez slabého místa, možná by něco použitelnýho šlo stvořit z dvou TN waflí plácnutých přez sebe, to by dalo rozlišení 12bit na barvu a 36bit celkem, černá by byla černější, zůstala by rychlá odezva která by opticky vypadala ještě hezčeji protože by měla díky dvojí filtraci strmější hrany...
Odpovědět0  0
MirekK (39) | 1.10.200715:05
To by mě docela zajímalo, jestli je to vaše doměnka nebo to už tak někdo zkoušel ?
O těch 12b místo 8b si nejsem jistý, to není problém počtu panelů na sobě, ale schopností budičů, udržet tolik diskrétních úrovní. Rychlost odezvy ani její hrany by to neovlivnilo, protože bychom zase pracovaly s větším kontrastem ­(to by platilo pouze kdybychom sledovali přechody mezi dvěma konkrétními absolutními jasy, takže pro jednovrstvý panel by to bylo skoro od maxima k minimu a u dvouvrstvého pak od středu ke středu­). A určitě by to zhoršilo jas a porozovací úhly.
Odpovědět0  0
gro_ | 1.10.200715:32
No budič by byl speciální 12b jinak by to ani nemělo cenu, jestli to někdo zkoušel to nevím ale je možný že jo, mě se to stává furt, že mě něco napadne a pak zjistím že už to někdo vyrábí :­-­)­)
S tím kontrastem nevím jak to myslíte protože právě ten zvětší strmost hran, odezva by zůstala to dá rozum ani sem nepsal že by byla jiná jenom že vizuelně by to díky větší strmosti hran vypadalo líp na pohled. Pár procent celkového útlumu navíc bych neviděl jako překážku, monitory mají v podsvětlení velkou rezervu.
Akorát uhly tam si nejsem jistej, proč je to mělo zhoršit ? vrstvy budou rovnou na sobě a pokud vím celá sestava má pár mikronů.
Odpovědět0  0
MirekK (39) | 1.10.200716:17
No prostě by to mělo lepší kontrast, ale principiálně by to určitě nebylo lepší, než kdyby výrobce použil tlustší jednu vrstvu. A protože to nedělá, tak v tom bude asi nějaký výrazný problém, ne ?

Osobně bych řekl to, co předtím ­(jas, úhel pohledu apod.)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 1.10.200722:57
... tak myslím že problém bude hlavně v ceně ...

... nehledě na to že nekvalita podání barev u TN panlů je dána tím, že šroubovité uspořádání tekutých krystalů je náročné na výrobu a je problematické je vyrobit ve stejné tloušce tzn. aby každý subpixel měl stejnou mocnost ... díky tomu je možno u TN panelů rozlišit jen 6­-bitů čili 64 poloh natočení krystalů ....

... tak se mi zdá, Gro, že jsi takový náš Jára Cimrman s těmi vynálezy ... co říkáš ..... :­)­)

... jinak s těmi dvěmi vrstvami, mám pocit že bude problém s polazizací ... tekuté krystaly sami o sobě fungují jako polarizák, takže je to jako by jsi měl tři polazizační sklíčka nasobě ... chtělo by to vyzkoušet. Pak je otázka jak by se zachovaly ony výše zmiňované ­"nepřesnoti­" TN panelů ... znásobily by se nebo naopak zprůměrovaly .... a pak taky by to jistě zhoršilo pozorovací uhly
Odpovědět0  0
gro_ | 2.10.200711:18
Já ty ­"vynálezy­" nerealizuju, takže si pindy o Cimrmanovi nech od cesty, já ti taky neříkám že jsi bezvýnamně urejpanej jako Čtvrtníček v kinoboxu.
Jenom mě napadlo že zdvojit pár vrstev by mohlo být řešení několika ­"problémů­", jestli to nenadělá problémů víc než to vyřeší fakt nevím, abych to zkusil na to nemám motivaci ani vybavení ani čas.
Byl to jen postřeh, hlavní sdělení bylo že všechny LCD technologie mají nějakou výraznou slabost takže nemá cenu výběr panelu nějak hrotit, prostě si každý musí vybrat která ­"vada­" mu vadí nejmíň a podle toho vybrat typ panelu, nebo zůstat u CRT ­(nebo to nakombinovat jako já LCD+CRT­).
Odpovědět1  0
Boguš (916) | 2.10.200715:07
jn ... naš pravdu v tom, že pár problému by to vyřešilo ...

... teoreticky by se to vyzkoušet dalo ... stačí pár starší LCD co jsou na vyhození, ale funkčních, trochu zručnosti ....

.. jinak neber si to osobně ... o nic přeci nejde ... jen mě to prostě napadlo ... jinak mimochodem, kinobox se čtvrtníčkem je děs, soda byla mnohem lepší .. teda Čtvrtníček v ní a na gyndu nekoukám ....
_
čest
Odpovědět0  0
gro_ | 2.10.200715:57
No neříkal jsem to ? to je naschvál, když mě napadne jak udělat auto bez kol tak zítra bude v novinách že nějaký žabáci přicházejí se supernovinkou auta bez kol.
Jo, já si dělám prdel z boha a on zase ze mě jinak si to nedovedu vysvětlit ;­))
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.10.200722:50
.. hehe .... máš na to prostě čuch ...... ;­)

.. co tak založit nějaký byznys s nápada a inovacemi ... někou takovou konzutační ... ty teď docela frčej ..... ;­)­)­))
Odpovědět0  0
sachtor | 7.10.200720:53
Druhej Jára Cimrman :­-)
Odpovědět0  0
gro_ | 7.10.200721:41
Těší mě, idiote číslo 4120212244 :­-­) , nebo co čekals za reakci na urážku ?
Odpovědět0  0
sachtor | 7.10.200722:53
nevím co tě těší, ani mne to nezajímá, ale já se s tebou neseznamoval .­-)
Odpovědět0  0
gro_ | 7.10.200722:57
Takže jsi přišel jen provokovat a urážet ?
Odpovědět0  0
sachtor | 8.10.200713:03
nevím kdo koho nazval idiotem. Takže s tím urážením bych byl moc opatrný v tvém případě :­-­)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 8.10.200714:42
.. na diskuzích každý generál ............ ;)
Odpovědět0  0
Vasekca | 30.9.200719:16
Vysvetli mi nekdo. Kdyz ma panel 6bit zpracovani barev ­(16mil. barev­). Tak jeden subpixel tedy ma jen 64 poloh ?? ­( 2na6 * 2na6 * 2na6­). V textu se totiz pise treba o zmene polohy z 0 na 255 ­(to je 8bitove zpracovani­).
Vsechny TN maji jenom 6bit zpracovani ?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 30.9.200719:41
Ano je to tak.. maji pouze 64 poloh.
Ale ne vsechny TN panely maji 6­-bit barvy. Nektere maji 8­-bit ­(nektera EIZA­), ale na 99,9 % jsou jen 6­-bit.
Ona zmena z 0­-255 ­(popr 50­-200­) je v podani 6­-bit panelu takova teoreticka. Panel tuto bravu zobrazi pomoci ditheringu a tak se treba kazdy druhy pixel meni do trosku jine polohy. Nyni se jiste ptate proc jsem nenastavil metodiku tak aby se vzdy menily vsechny pixely do stejne hodnoty. Odpoved je jednoducha, kazdy panel je trosku jinak zkalibrovan a treba zmena z 0­-200 muze byt pro nejaky idealni, ale jiny ji bude zobrazovat s ditheringem. Proto jsem zvolil nejake neutralni hodnoty.
Odpovědět0  0
Vasekca | 1.10.200714:09
Takze 8bit zobrazi tech 16,7mil. barev. 6bit tedy teoreticky asi 260tis ale ten dethering to dopocita do 16,7mil!?
Se mi zdalo divny ze se u TN 6bit uvadi 16,7mil barev.
Diky...
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 1.10.200723:15
.. dithering je možno dosáhnout 16.2 mil. barev .... ne 16.7 .. to maj je skutečně 8­-bit panely ...
Odpovědět0  0
Plachta | 28.9.200721:19
Mohli by jste mi nekdo doporucit naky kvalitni 22­" sirokouhly monitor za prijatelnou cenu?? Zajimalo by me ktere monitory maji napriklad ty novejsi technologie nez TN ... dekuji mockrat
Odpovědět0  0
FUGA | 28.9.200722:59
22­" za přijatelnou cenu ? fotku kvalitniho monitoru nalepenou na papundeklu.

"Zajimalo by me ktere monitory maji napriklad ty novejsi technologie nez TN ..­"

Ty drahý.
Děkovat mi nemusíš.
Odpovědět0  0
Plachta | 29.9.200712:08
Prijatelnou cenou jsem myslel 9­-11 tisic a za to by bylo celkem dost fotek :­) treba na CZC je 11tisic skoro nejvyssi kategorie v 22­" LCD.
Odpovědět0  0
Seky@ | 29.9.200714:02
Ve 22­" ja 11 tisic dostaneš to nejlevnějši a nejhorši co na trhu je. Pokud chceš slušnej monitor s novejma technologiema tak se podivej na CZC na Eizo. Za 9­-11 tisíc to budou všechno TN panely a to i v 19­". Slušná širokoůhlá 21­" s S­-PVA technologií je například tohle http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=44282, pokud chceš něco za ­"rozumnou­" cenu tak zkus ACER jsou to sice největší sračky, ale když se na to budeš dívat z velký dálky tak to možná pude.
Odpovědět0  0
FUGA | 29.9.200716:36
Chce 22­" za kolem 11 prutů a ty poradíš menší obrazovku 21­" za víc jak dvojnásobek, cholera jasna.
Odpovědět0  0
Seky@ | 29.9.200718:03
Chtěl kvalitni LCD s novýma technologiema, z toho jsem pochopil že chce asi S­-PVA panel. Za 11tisíc je to totální utopie, tak jsem mu poradil alespoň slušnej monitor, ­(počítám že LCD 23­" za 50 tisíc asi nebu chtít­). Ktom toho, když seš chytrej joko opice tak mi doporuč kvalitní LCD 22­" s S­-PVA panelem do 11 tisíc, pak si tě možná začnu vážit ty chytráku.
Odpovědět0  1
FUGA | 29.9.200718:21
To je keců, si myslíš že když chce monitor za 11 že bude mít­/chtít dát na vergl za víc jak dvojnásobek s menší plochou ?
No je jasný že za tyhle prachy dneska 22­" s ­"novou­" technologií nesežene no, má smůlu, nekoupí nic.
Odpovědět0  0
FUGA | 29.9.200716:38
22­" mají lemrácké fyzické rozlišení, když už vyhazovat prachy tak za 24­" co třeba Acer AL2416Ws ­- LCD 24­" oba úhly 178°, za 11 160,­- s DPH ?
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=34242
Odpovědět0  0
Plachta | 29.9.200719:54
Ta 24ka vypada pekne.... jen aby jste se nahadali :­) ja to bral tak jako ze na CZC maji 22ky od 6500kc do 14000kc + jeden UMAX za 45000kc kreryho si smrtelnik asi tezko koupi :­) tak se mi zadla cena 11000 celkem nadstandard.... Chtel jsem opravdu 22­" mensi urcite ne... Na 24ky sem koukal samozrejmne take ale zda se mi ze uz bych u toho nemohl sedet jak by to byla obrovska obrazovka... FULL HD je sice lahoda ale ja radsi zvolis stredni cestu s 22kou Muj typ je zatim Samsung SyncMaster 225BW ­- LCD 22­" nebo Samsung SyncMaster 226BW ­- LCD 22"
Odpovědět0  0
Seky@ | 29.9.200721:55
Jsou to oba TN panely, i když netuším kde u té 226BW sebraly 3000:1 a odezvu 2ms, ale z vlatní zkušenosti bych řek, že si to jako obvykle vycucali z prstu, ale to není oč tu běží. Doporučuji pročíst si dizkuzi pod článkem a pak si uděláte jasnější obrázek který koupit. P.S. Ten UMAX za 45 je komplet celý PC, něco jako iMAC, ale spíš iPC :­-­)
Odpovědět0  0
eric appla (43) | 5.12.201112:41
a co takhle starsi 23­" ?

NEC EA231WMi­-BK je to S­-IPS panel
Odpovědět0  0
eric appla (43) | 5.12.201112:45
pardon je to e­-IPS ale porad za ty penize je to IPS technologie
Odpovědět0  0
gigik (81) | 28.9.200714:47
jo jeste skoda ze 24­" vyrabi s 300cd jen acer, ta nova serie takze by to nemusel byt provar 8bit, mva, dvi, dobra cena, uvidime..nechcete ho otestit?
Odpovědět0  0
gigik (81) | 28.9.200714:46
jen dodatek k jasu, pracoval jsem s 24­" od hp s 500cd a jas na nule kontrast na 80 a gamu na ­-15 abych u toho mohl sedet a aby cerna byla cerna, na 80cm tv je 500cd ok, ale na praci 300cd staci!
Odpovědět0  0
BO1 | 28.9.200710:18
Nevím, proč už několik let autoři udávají, že u PVA technologie je vadný bod tmavý. Mám PVA panel FSC P19­-2 a mám stále zeleně svítící subpixel. Má někdu u PVA technologie také chybné svítící ­/sub­/pixely?
Odpovědět0  0
Rulda (6) | 5.10.200712:24
Mám tentýž monitor, bez vadných bodů. Na moje doporučení si jej pořídíla i sestra, a ona tam ­(po několika dnech­) našla bod, svítící bíle. Normálně není viditelný, ale např. při černém screensaver ano. Taky to nechápu. :­-/
Odpovědět0  0
ZdenekB | 20.5.200723:12
Na svém stařičkém notebooku pozoruji na jednom bodě další druh ­(možná vzácné­) vady.
Jedná se o vadu jednoho zeleného subpixelu, který nezobrazuje barvu kterou má, ani nevykazuje konstantní jas,

ale průměrný jas celého zeleného sloupce!!! Při jednobarevném podkladu tedy nejde vada poznat. Ale když na

tmavé ploše otevřu okno Wordu a sjedu s ním pod onen bod, tak svítí! Jas se přitom mění se změnou výšky ­(nebo

stažením­) Wordu, se změnou barvy pozadí ve Wordu se mění i barva bodu, to samé na světlé ploše a tmavém­) třeba

dosovém­) okně,...
Setkal se někdo s takovouto vadou? ­(ptipi má asi něco podobného­) Je na ni nějaké logické vysvětlení? Má svůj název? Je vzácná?
Odpovědět0  0
AMIGO | 18.8.200618:15
Pan KOVAč
V odseku technologie IPS uvadzate,ze NEC­-20WGX2 ma S­-IPS obrazovku,ale vyrobca na svojich strankach uvadza ze ma
obrazovku AS­-IPS comu by nasvedcoval aj kontrast 1600:1
(advanced dv mode­)Ako to vlastne teda je?Prosim popiste
aj dalsiu z IPS technologii vyskytujucu sa napriklad v
LCD NEC 2090UXI a to A­-TW­-IPS TFT.Dakujem Vam za Vase
mnoho krat velmi cenne informacie.Nedal by sa ako desiaty v poradi otestovat LCD SAMSUNG SyncMaster 215TW.Je to dost sklonovany monitor,ale zatial vedie neistota.Ja si vyberam
medzi NEC 20WGX2 SAMSUNG 215TW preto cakam na test.S pozdravom
AMIGO BA.
Odpovědět0  0
Jtull1967 | 19.8.20066:10
Píšu to jako odpověď na tento dotaz, ale chci se taky jen zeptat pana Kováče nebo kohokoliv. Taky uvažuji u monitoru Samsung 215TW nebo Viewsonic VX2025.Poslední dobou jsem narazil na recenze, které Samsung posouvají spíše na průměr. Oběvil jsem však na trhu kousek který mě velice zaujal jen nevím co si o něm mám myslet. Jedná se o Viewsonic VX2235 tedy 22­" s rozlišením jako 20­" měl by mít obrazovku jinou než VX2035 a to S­-MVA panel od Chi Mei Optoelectronics. Cena je zatím na internetu hodně zajímavá a skoro stejná jako u VX2025. Odezva papírově zajímavých 5ms.
Odpovědět0  0
hibaj | 10.8.20069:43
Mam na 17­'­' LCD trvale svitici horizontalni linku pres cely monitor, nevite jestli to lze nejak opravit?
Odpovědět0  0
Boguš | 10.8.200611:02
To je důvod k oprávněné reklamaci. Být vámi hned s tím letím do prodejny ........
Odpovědět0  0
hibaj | 10.8.200611:15
LCD uz je po zaruce ­(ani uz nebylo kupovane jako nove­).
Odpovědět0  0
Bobrik | 2.10.200720:54
Vertikální linka nemusí být vada samotného panelu, ale chyba­/nedokonalost konstrukce rámu a somotného monitoru.

Celkem bezne se pouzívá k vyvedení kontaktů od panelu plochý kabel, který z jedné strany má kontakty i části kde lepí a tím drží kontakty z kabelu na kontaktech z vývodu panelu.

Takový kabel pak po dlouhém používání nemusí správně lepit­/přilnout a může dojít k tomu, že řádek nebo nekolik řádků je nefunkčních nebo naopak neustále svítících nějakou barvou.

Pak je potřeba toto odstávání nějak zafixovat aby kontakty přilnuly a vše funguje jak má.

Sám jsem takto ­"opravil­" dve Neovo dotykovky, které uživatelé neustálý mačkáním úplně ­"rozvrzaly­".

Pokud je to nový monitor je to samozřejmě vada a duvod k reklamaci.
Odpovědět0  0
Ryma | 10.8.200611:18
Ja mel neco podobneho ­(vertikalni lika­).Opravili mi to v Plzni www.elsin.eu. ZAroven jsem si nechal vymenit poskrabany vrchni polarizacni film.Tak to mam jako nove.
Odpovědět0  0
Caryk | 8.8.20068:55
Z vlastni zkusenosti vim ze TN na S­-IPS a MVA proste nema, divim se tem ­"hracum­" co se ohaneji kratkou odezvou u TN !! Budu kupovat monitor a samozrejme TN to nebude, ale chapu ze plno lidi nema na nejdrazsi monitory v ceniku !! Podle odezvy to ani nema cenu porovnavat ­(stejne myslim ze uz jsou dneska vsechny na relativne dobre urovni ze nic nepoznam­). A zase podle vlastni zkusenosti je nejlepsi monitory pokud to jde ­"nazivo­" porovnat, uz sem videl ze papirove lepsi monitor byl vedle papirove slabsiho horsi na koukani....
Odpovědět0  0
Boguš | 8.8.20069:07
Me se zase stalo, že když jsme s kámošem kupovali 19­" LCD, tak jsme z celé stěny LDC panelů vybrali ten s nejlepším obrazem ... měl nejkontrastnější obraz a nejlepší barvy. Nevím co bylo příčinou, ale v prodejně na panelech jela nějaka realtime render animace od ATI a když doma na to pustil tuner .... docela hrůza. Ty krásné barvy z prodejny byly ten tam ..... sice na DVB­-T se to zlepšilo, ale pořad to není ono.

Tak se ptám jako skupina ­"No Name­": Čím to je, čím to je .....
Odpovědět0  0
Libor (54) | 9.8.200622:05
jejdanánky,jak můžeš srovnávat nějakou grafickou prezentaci, určitě v nativním rozlišení, s obrazem z TV karty, či sice nešumícím, ale nízkotokovým rozmázlým DVB­-T, zkus nějaké HD video, ono proč myslíte, že v elektroprodejnách mají puštěné na LCD a plazmách nějaké prezenzace, nebo ze satu HDTV
Odpovědět0  0
Boguš | 10.8.20068:17
... no proto že to nevím tak se ptám ne? To dá rozum :­) Každopádně známý co si koupil Samsung LDC TV. tzn. ve svém nativním rozližšení a přímo v tom na co je určen. Proto.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 1.10.200723:18
... a barvy taky docela ako že na .iču
Odpovědět0  0
Miko | 8.8.20068:38
by mě fakt zajímalo zda dnes má nějakou roli a časový horizont podpora HDMI. Např takový Dell 2407WFP má ­"jen­" HDCP a jelikož by mě měl minimálně 3 roky vydržet, HDMI mě vrtá hlavou.
Odpovědět0  0
xR-> | 8.8.20068:50
Dualni DVI je kompatibilni s HDMI ­(ale nema zvuk­). Existuji na to i redukce.
Odpovědět0  0
Miko | 8.8.20069:07
cítím, že by mě to mělo nějak pomoct, ale stále mě výsledek uniká :­) Nemám tušení zda je DVI na Dellu duální a nikde sem to nenašel :/
Odpovědět0  0
xR-> | 8.8.200611:33
Urcite je.
Odpovědět0  0
Miko | 9.8.200622:44
děkuji, jdu do něj :)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 12.8.200622:16
Dell 2407 ani dualni DVI jeste nepotrebuje. Ma rozliseni 1920x1200 coz jeste staci obhospodarit DVI­-Single Link. Takze obavy zda ma ci nema DVI dualni nejsou na miste.
Odpovědět0  0
xengh | 19.10.200611:42
Navic problem u HDMI bude v DRM, takze tezko pomuze nejaka redukce. Ale treba se to hollywoodu nepovede prosadit...resp. jestli povede, tipoval bych, ze hry a DVD ­(originalni samozrejme­) pojedou pres redukci ­- jestli vubec, tak analogove.
Odpovědět0  0
666 Diablo (39) | 28.9.200715:37
Tak zejo, HDMI je jenom vstup­/vystup konektor, samotna ochrana je HDCP a ta muze jit klidne i po DVI. A ty redukce funguji... Mas proste neco s HDMI vystupem ­(s podporou HDCP­) a DVI vstupem ­(taky s podporou HDCP­). Kdyz tam das redukci, tak je HDCP porad funkcni.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.