reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?

1.3.2011, Petr Štefek, technologie
Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?
Nvidia dělá velký rozruch se svou připravovanou platformou KAL-EL alias Tegra 3, která se honosí 4 jádry a výkonem násobně vyšším než současná Tegra 2, která se na trhu stačila jen zabydlet a už se mluví o jejím nástupci.
Kapitoly článku:
  1. Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?
  2. Tegra 2 - rekapitulace
  3. Roadmap Nvidie
  4. Architektura Supermana
  5. Závěr
Když jsem nedávno popisoval vlastnosti nové vlajkové lodi Nvidie v oblasti mobilních zařízení po názvem Tegra 2, tak jsme se jistě všichni radovali a očekávali nová zařízení, která se již dostala do prodeje a mnohá na nás ještě čekají. Společnost ale již oznámila nástupce Tegra 2 a slibuje nám násobně vyšší výkon. Pod označením KAL-EL k nám tento rok dorazí první čtyřjádrový procesor do mobilu. K čemu bude ale takový výkon a jak na tom vůbec podobná zařízení budou s výdrží baterie?

Na trhu se usídlily jednak zbrusu nové smartphony a tablety, kde nejprofláklejší ze všech je pravděpodobně LG Optimus 2X, který reprezentoval s předstihem všechna přicházející zařízení na platformě Tegra 2. Ještě před několika týdny nebylo jasné, zda se na trhu neobjeví nějaká evoluční výše taktovaná verze Tegra 2, ale to se již velmi pravděpodobně nestane, neboť výkonnostní výsledky jsou natolik dobré, že není potřeba spěchat. Konkurence od Qualcommu ale nespí a její nové mobilní platformy budou Nvidii velmi tvrdě konkurovat.



Nvidia Tegra 3 pojmenovala KAL-EL, což značí, že si se svým novým projektem značně věří. Jak je asi známé všem fanouškům Supermana, KAL-EL je původní jméno Clarka Kenta na své domovské planetě. Když na papíře vidím specifikace se čtyřmi jádry procesoru a 12 výpočetními jádry pro grafiku, pak mi škodolibý úšklebek na samotným pojmenováním značně tuhne. Pojďme se tedy na supermana mezi mobilními platformami podívat blíže.

Nvidia tlačí poměrně zásadním způsobem na pilu, aby její konkurence byla dostatečně nervózní v rámci držení kroku s novými produkty Nvidie a dělala pod tlakem chyby. Díky relativně stabilnímu finančnímu zázemí a dobrým prodejů Tegra 2 si Nvidie tuto strategii může dovolit. Podobným způsobem postupovala kdysi, když si chtěla vydobýt své místo na slunci v oblasti grafických karet, kde kralovaly firmy jako Matrox, 3Dfx nebo ATI. Agresivní politika se jí prozatím vyplácí.





Dobrá zpráva pro všechny fanoušky supermoderních telefonů a tabletů je, že Nvidia má již funkční vzorky KAL-EL alias Tegra 3. Samotná mobilní zařízení budou k dispozici snad již po létu 2011, což je opravdu kalup, který bude muset konkurence držet a snad se nám moc nevysílí. Odhaduji, že pokud Nvidia nezíská razantní podíl na trhu s Tegra 3, tak své tempo již zmírní, aby se jako sprinter na dlouhé trati příliš nevysílila.
reklama