reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla Model Y nejbezpečnějším autem dle Euro NCAP, vyzdvihuje kamerový ADAS

10.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla Model Y nejbezpečnějším autem dle Euro NCAP, vyzdvihuje kamerový ADAS
Elektromobil Tesla Model Y je podle Euro NCAP nejbezpečnějším autem na trhu. Dosáhl velmi dobré skóre ve většině parametrů a oceněny byly i pomocné systémy ADAS, které jsou založeny pouze na kamerách. Hodně boduje i Čína.
Poslední verze crashtestů Euro NCAP mohou mnohým připadat docela zavádějící, protože se snižuje důraz na ochranu posádky při nehodě, přičemž se zvyšuje důraz na asistenty, které mají v prvé řadě zabránit tomu, aby se tyto nehody vůbec staly. Zda je to správné nebo ne, to je otázkou na dlouhou diskuzi. V případě elektromobilů se k tomu přidává obava z toho, že se vznítí poškozený akumulátor, což je oprávněná obava, nicméně dobře víme, že po nárazu dokáže bleskurychle začít hořet i spalovací auto. V případě Tesly se k tomu přidávají obavy z problémů s jejich systémy ADAS, které jsou založeny pouze na kamerových datech. Měření Euro NCAP ale ukazují, že tomu je paradoxně spíše naopak. Tesla Model Y si vysloužila dosud nejlepší hodnocení a právě systémy "autopilota" byly hodnoceny jako velmi dobře fungující.
 
Tesla Model Y
 
Vypadá to, že jeho "časté" problémy možná budou spíše způsobeny tím, že aut využívajících tyto systémy je obrovské množství, a proto to vypadá, že mají častěji potíže než ostatní. Připomeňme např. nedávné "problémy" s motorkáři, kde je stále nezodpovězenou otázkou, na čí straně vlastně byla chyba. Na přiloženém videu to vypadá, že bezpečnostní funkce fungují velmi dobře, jenže byly testovány za solidního počasí, byť i za špatného světla. Tesla Model Y si odnesla dnes už obvyklé 5hvězdičkové hodnocení, kde dostala 97 % za ochranu dospělých, 87 % za ochranu dětí, 82 % za ochranu okolí (chodci, cyklisté) a 98 % za jízdní asistenty (zde navíc se značným náskokem).
 
V kategorii dospělých a ADAS získala Tesla první pozici, za okolí pak druhé (lepší byl jen Lexus NX, s připočtením roku 2021 pak byl Model Y třetí za Subaru Outback). Pouze v ochraně dětí je Tesla zhruba ve středu pole. Není to poprvé, co Tesla získala excelentní hodnocení za vynikající bezpečnost (perfektní hodnocení získává i v testech NHTSA). Celkově si Model Y ve čtyřech kategoriích odnesl 364 %, druhý nejlepší je Subaru Outback testovaný v roce 2021 s 356 %.
 
 
Pro mnohé bude jistě překvapivý i ten fakt, že se velmi vysoko začínají objevovat čínská auta. Zatímco ještě nedávno to byly "papírové krabice" kopírující design evropských aut s naprosto tragickou bezpečností, nyní dokážou překonávat nejedny tradiční evropské automobilky. Např. WEY Coffee 01 je 3. nejbezpečnějším autem testovaným v roce 2022, ORA Funky Cat je na 7. pozici (se započtením let 2021 a 2020 by byly trochu níž). ORA tak překonává např. Volvo C40 Recharge nebo Genesis GV60.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama