reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla Roadster Elona Muska dokončil první oběh kolem Slunce

20.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Tesla Roadster Elona Muska dokončil první oběh kolem Slunce
Starman společně s červeným Tesla Roadsterem je už nejspíš stálým obyvatelem vesmíru. Od jeho vynesení do vesmíru uplynul už více než rok a půl a nedávno Muskovo vozidlo dokončilo oběh kolem Slunce. 
Elon Musk nechal při prvním úspěšném letu rakety Falcon Heavy od SpaceX vynést do vesmíru svůj červený Tesla Roadster i s figurínou Starman za volantem, protože první náklad Falcon Heavy musel být speciální, aby i mimo jiné přitáhl žádanou mediální pozornost. Šestého února 2018 Falcon Heavy se zkušebním nákladem odstartovala, čímž Tesle se Starmanem začalo jejich vesmírné putování za zvuků Space Oddity. Dráhu červeného vozidla je možné sledovat třeba díky neoficiální webové stránce whereisroadster.com
 
Nedávno podle údajů z této stránky Starman společně s elektromobilem dokončili svůj první oběh kolem Slunce. Muskovu vesmírnému vyslanci cesta okolo naší nejbližší hvězdy trvala 557 dnů. Za tu dobu červená Tesla stihla urazit už více než 1,2 miliardy kilometrů a během svého putování vesmírem stihla překročit svou záruku na 36 000 mil více než 21000krát. 
 
 
Ke své domovské planetě Zemi to ale Starman zrovna blízko nemá, protože je momentálně na opačné straně Slunce než Země. K mírnému přiblížení k naší planetě dojde například 6. listopadu 2020, kdy bude vzdálený asi 0,346 AU. Poblíž Marsu ve vzdálenosti "pouze" 0,05 AU se ocitne o měsíc dříve, 7. října 2020. Tesla Roadster a Starman se v dohledně době se Zemí nejspíš příliš nepozdraví. 
 
Třeba na osamělé cestovatele vesmírem narazí posádka kosmické lodi, která bude v budoucnu vykonávat některou z pilotovaných misí. Velké plány má sama společnost SpaceX, která se chce pustit do odkrývání tajů hlubokého vesmíru a vyslat kosmonauty na Mars. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama