reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla v Austrálii vyrobí virtuální 250MW solární elektrárnu

5.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tesla v Austrálii vyrobí virtuální 250MW solární elektrárnu
Tesla už na jihu Austrálie postavila největší baterii na světě. Nyní zde pomůže vytvořit obrovskou virtuální solární elektrárnu s výkonem 250 MW a možností uchovat až 675 MWh energie. Do projektu se má zapojit 50 tisíc domácností.
Jižní Austrálie má vleklé problémy s elektřinou, které se projevují v blackoutech i jedné z nejvyšších cen elektřiny na světě. Proto zde Tesla nedávno postavila obrovskou 129MWh baterii, která už od spuštění prokázala svou užitečnost i schopnost výdělku. Nyní se spouští další velký projekt na jihu Austrálie, kde Tesla opět hraje velkou roli. Půjde o velkou virtuální sluneční elektrárnu s výkonem až 250 MW a schopností uchovat 675 MWh energie. Otázkou je, co to vlastně znamená ta "virtuální elektrárna".
 
Virtuální elektrárna Tesly
 
Jde o to, že nikde nebude žádná centrální plocha s obrovským množstvím solárních panelů, ty budou mít samotní uživatelé této elektřiny. Tesla zdarma nainstaluje solární panely domácnostem, které se přihlásí do programu. Vedle panelů o výkonu až 5 kW dostanou také 13,5kWh baterii Powerwall. Solární panely budou nabíjet baterii nebo budou přebytky posílány do sítě. Výhodou je tak větší stabilita, kdy bude mít soustava nejen schopnost vyrábět elektřinu, ale také ji může akumulovat v Powerwallech, což bude řídit počítač tak, aby nedocházelo k výkyvům v elektrické síti. Samotné domy tak vytvoří superbaterii o možnosti pojmout až 675 MWh, což je 5× více než má předchozí Muskova baterie. V případě problémů dokáže systém odpojit domy od sítě a ty pojedou na baterii.
 
Nikdo ale nic nedělá zadarmo, takže obyvatelé, kteří budou mít tyto solární panely, je sice nebudou platit, stále ale budou muset kupovat elektřinu. Nemohou si tedy nechat vše, co vyrobí, ale přesto tato elektřina bude o 30 % levnější než dnes, takže ušetří zhruba třetinu nákladů a nemají žádné vstupní náklady. Partneři projektu pak zase mohou přebytečnou část této elektřiny prodávat dál a jih Austrálie by měl mít konečně nižší ceny za energie i stabilnější rozvodnou síť.
 
Budování této elektrárny potrvá zhruba 4,5 roku. Austrálie chce začít nejprve s 1000 domácnostmi Housing Trust, tedy levnými nájemními domy pro sociálně slabé, kteří nižší cenu elektřiny uvítají nejvíce. Pokud vše proběhne hladce, bude se pokračovat dalšími 24 tisíci domácnostmi v Housing Trust a až pak se dostane na další.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama