reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TESS našel svou první potenciálně obyvatelnou planetu podobnou Zemi

8.1.2020, Jan Vítek, aktualita
TESS našel svou první potenciálně obyvatelnou planetu podobnou Zemi
Satelit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) už delší dobu hledá exoplanety jako náhrada dosloužilého teleskopu Kepler a nyní nám ve vzdálenosti sta světelných let objevil novou, která by mohla být obyvatelná.
Je ovšem jasné, že pokud jde o hodnocení obyvatelnosti nalezených exoplanet, musíme vycházet z jen mála informací, které o nich víme, takže lze o nich mluvit s vysokou mírou nejistoty. Jde především o vyhodnocení velikosti exoplanet a jejich blízkosti ke hvězdě, z čehož se dá určit, že by se jednak mohly podobat Zemi a že se nacházejí ve vzdálenosti od hvězdy, která případně umožní existenci tekuté vody na povrchu. Nicméně kdyby se někdo takto koukal na náš systém, připadaly by mu planety Země a Venuše v podstatě jako stejné světy a jak dobře víme, Venuše je na rozdíl od Země učiněné peklo. 
 
 
Mluvit budeme o planetě TOI 700 d, čili třetí v pořadí v daném systému. První dvě obíhají až příliš blízko u své hvězdy a teprve ta třetí je dostatečně daleko, aby existovala šance na vhodné podmínky, tedy z našeho pohledu. Podoba planety TOI 700 d na obrázku je pak pochopitelně zcela smyšlená. 
 
 
Mohli jsme také doufat, že už půjde třeba o planetu v systému některé větší hvězdy, nicméně i TOI 700 je červený trpaslík, který je o 40 % menší než naše Slunce. Nalezená planeta tak musí obíhat velice blízko kolem své hvězdy, aby na ni dopadalo potřebné množství záření a to zde znamená dokončení jednoho oběhu za našich 37 dní. I tak tato planeta dostává jen 86 % procent světla a celkově energie ve srovnání se Zemí. 
 
Stojí také za zmínku, že první planeta v daném systému, čili TOI 700 b, má být téměř přesně tak velká jako Země. Jenomže také je příliš blízko, takže teploty na jejím povrchu budou spalující. TOI 700 d je však jen o 20 % větší, ale záležet bude také na jejím složení a výsledné průměrné hustotě. Mezi nimi pak obíhá TOI 700 c, a to už je plynný obr, i když stále menší než náš Neptun. 
 
Může se tak mluvit o potenciální obyvatelnosti planet jako TOI 700 d, ovšem proti tomu jako obvykle stojí dvě překážky. Jednak jde o systém červeného trpaslíka, typu hvězd, který bývá velice aktivní a má mít potenciál zbavit planety pohybující se v obyvatelném pásu jejich atmosfér. A potom je prakticky jisté, že tak blízké planety mají i vázanou rotaci, takže jedna jejich polovina je neustále osvětlena a druhá je naopak stále ve tmě.
 
NASA také na systém TOI 700 nyní zaměřila i Spitzer Space Telescope, aby mohla ověřit data z TESS. Pozorován byl i z pozemní Las Cumbres Observatory a díky tomu jsme získali přesnější data, ale ta už byla uvedena výše. Bližší informace by mohl přinést snad jen JWST, ale na ten ještě čekáme a čekat budeme přinejmenším do příštího roku. 
 
Zdroj: NASA


reklama