reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžaři Bitcoinu a Etherea spotřebují energie jako celé "Československo"

7.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Těžaři Bitcoinu a Etherea spotřebují energie jako celé "Československo"
Zajímalo vás někdy, kolik energie asi tak po celém světě padne na těžbu kryptoměn? Tato situace se samozřejmě vyvíjí a může se velice prudce měnit, ale i tak se můžeme podívat na nějaká čísla. 
Těžba bitcoinu, litecoinu, etherea a dalších kryptoměn si žádá vždy jedno, a sice vysoký a specializovaný výkon. Aktuálně opět letí grafické karty, neboť ethereum a jiné měny, které dnes letí, mají být odolné vůči specializovaným ASIC, které ukončily éru GPU před pár lety. Nyní už se opět používají grafické karty, což způsobuje jejich nedostatek na trhu, takže výrobci si připravují speciální verze karet, které jako grafické vzhledem k absenci obrazových konektorů nelze využít. 
 
Výsledek obrázku pro cryptocurrency power
 
Kryptoměny jsou na vzestupu a dle Bloomberg dokonce i některé národní banky uvažují o tom, že by je využily, což se týká především Asie, ale i Evropy. 
 
Na celém světě tak v důsledku pracuje mnoho počítačů, a to prostých domácích i specializovaných vytvořených s jedním účelem, které jsou neustále zaměstnány těžbou kryptoměn. V tomto případě opravdu platí, že čas jsou peníze a nezatížený počítač je zbytečně ležící (stojící, přišroubované) železo. 
 
Ethereum Mining Power Consumption Equivalent to a Small Country
 
Kolik si ale takto využité počítače celkově vezmou energie? To lze poměrně jednoduše odhadnout dle toho, kolik bitcoinů či etherea a dalších měn se na světě vytěží, i když jde pochopitelně pouze o hrubý odhad, neboť je tu příliš mnoho proměnných, které mohou spotřebu systémů měnit. 
 
TWh za rok
 
Aktuálně má samotný Bitcoin na svědomí 14,54 TWh spotřebované energie ročně, čímž se umístil mezi Slovinskem a Turkmenistánem. V případě Etherea to je 4,69 TWh a tak kombinovaně s Bitcoinem to dělá spotřebu země s cca 17 miliony obyvatel, což je jako Česká republika a Slovensko dohromady. 

Šlo by tak namítat, že těžba kryptoměn znamená především velké plýtvání energií, ale tak jednoduché to není. Když pomineme protiargument, že třeba hraní počítačových her v podstatě znamená to samé, pak tu jsou i další věci k zamyšlení. Když si vezmeme, že kryptoměny mají šanci nahradit "normální" peníze, pak je zřejmé, že mohou posloužit i namísto bank, platebních sítí s bankomaty a všeho dalšího běžně využívaného zařízení, a také že se to již začíná projevovat. A bankovní systém samozřejmě sám potřebuje nejen energii, ale také mnoho dalších zdrojů jako papír a jiné. 

 
A pak tu máme i Ethereum Virtual Machine, což je v podstatě koncept jednoho velkého superpočítače, který tvoří stroje všech těch, již těží Ethereum. Tento výkon si lze třeba díky projektu Golem najmout a využít pro různé účely, například pro rendering videa, za což lidé poskytující výkon získají peníze a zadavatel se může obejít bez vlastních hardwarových prostředků.
 
Ještě více patrné je to třeba v případě měn StorJ Coin a Sia Coin, kde ale nejde o využití výkonu, ale úložné kapacity pro vytvoření jednoho velkého cloudového úložiště. 
  
reklama