reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a NVIDIA připravují osekaná GPU pro těžbu kryptoměn

7.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD a NVIDIA připravují osekaná GPU pro těžbu kryptoměn
Obliba těžby kryptoměn prudce stoupá a s ní i jejich hodnota. To se začalo projevovat i tak, že na trhu (včetně našeho) je zoufale málo nových Radeonů a nyní se dozvídáme že AMD i NVIDIA připravují speciální GPU pro těžbu.
Nedostatek GPU Radeon RX 500, a to především těch výkonných 570 a 580, se projevil i v našich končinách a aktuálně musíte mít velké štěstí, abyste někde narazili na svou vyvolenou kartu, která by byla skladem. Může za to nová vlna těžby kryptoměn, které začaly být odolné vůči specializovaným ASIC, a tak se do hry opět vrací GPU, přičemž ta od AMD při zohlednění pořizovací ceny, výkonu při těžbě, a tedy i návratnosti investic vycházejí lépe než moderní GeForce. Není tak divu, že skladové zásoby Radeonů jsou v drtivé většině případů vyprodány, zatímco GeForce je na trhu ještě dostatek, ale podle aktuálního pohledu to s jejich dostupností už také není tak slavné.





Nejznámější kryptoměna světa, a sice Bitcoin, zažívá v posledních měsících velice prudký růst, který dobře ilustruje následující graf, dle nějž hodnota Bitcoinu téměř každý den dosahuje nových výšin. Dle serveru coindesk.com se za jeden Bitcoin ještě před měsícem platilo cca 1600 dolarů a dnes to je již kolem 2900 dolarů a cena by měla dále růst. Od března se tak hodnota Bitcoinu ztrojnásobila. A vedle toho tu máme i další kryptoměny, jako je třeba Ethereum s rostoucí oblibou.





V tomto kvartálu jsou přitom prodeje hardwaru tradičně slabé, což také může za nedostatek grafických karet na trhu, neboť s takovým zájmem se dopředu dalo jen těžko počítat a navýšit dodávky nejde přes noc. DigiTimes ale také uvádí, že takový nadměrný zájem má také své negativní stránky, a sice to, že zpomaluje nástup nových produktů na trh. Nicméně nyní už z oblasti grafických karet nic moc nového nečekáme, alespoň ne v nejbližší době. Je tu samozřejmě RX Vega, ale té se to netýká, protože ta už v podstatě nemá na trhu co nahradit, neboť předchozí hi-end v podobě R9 Fury X a podobných už je mrtvý a AMD zcela jistě chce dostat Vegu na trh co nejdříve. Pokud její nástup něco zdržuje, pak to jsou spíše paměti HBM2.

A právě dle DigiTimes si mají oba hlavní výrobci grafických čipů chystat speciální osekané verze, které budou určeny právě pro těžbu. Tyto čipy přijdou o některé své části, které nemají při těžbě žádný význam, a tak by měly být levnější, nebo aspoň by mohly mít lepší poměr výkonu a ceny. Vedle toho se prodejem speciálních verzí zařídí, aby po opadnutí zájmu o těžbu nezaplavovaly bazary herní grafické karty, jež pak způsobují prudký pokles prodejů těch nových. AMD s NVIDIÍ mají přirozeně zájem o plynulou a předvídatelnou jízdu, ne o styl brzda-plyn.

Takové AMD si tak má připravovat i přepracované karty série Radeonů Rx 400 a NVIDIA zase chce vypustit na trh kartu GeForce GTX 1060-100. Obě budou zcela postrádat obrazové výstupy a budou mít i zkrácenou záruku.





Třeba budou vhodné i pro desku H110 Pro BTC+ od ASRock, která zahrnuje celkem 13 slotů pro karty využitelné pro těžbu. Otázka ale je, zda nový hardware dorazí včas a pak je tu ještě jedna věc. Zatímco normální grafické karty by byly i po krachu kryptoměn ještě využitelné a zpeněžitelné, ze specializovaných modelů byste si mohli udělat leda tak těžítka.

Zdroj: Hexus.net
reklama