Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba demonstrovala HAMR a MAMR pevné disky s kapacitami přes 30 TB

20.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba demonstrovala HAMR a MAMR pevné disky s kapacitami přes 30 TB
Toshiba je jedním z výrobců pevných disků, který rovněž zkouší nové technologie při vývoji nových modelů. Nyní demonstrovala technologie zápisu HAMR i MAMR, přičemž se jí povedlo dosáhnout kapacity přes 30 TB.
Výrobci pevných disků hledají cesty, jak dále zvyšovat kapacity pevných disků a jednou z často zmiňovaných technologií je HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording). Mezi ně patří i společnost Toshiba, která ukázala dva nové pevné disky s kapacitami překračující hranici 30 TB, přičemž jeden z nich měl právě technologii HAMR. Spolu s technologií SMR tu máme disk o velmi vysoké kapacitě 32 TB na 10 plotnách (tedy 3,2 TB na plotnu). Nějakou dobu ale potrvá, než se objeví na trhu. Toshiba totiž plánuje rozesílání vzorků těchto disků, a to až v příštím roce 2025.
 
Dalším novým pevným diskem je ten využívající technologii MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording). V tomto případě se schopnosti magnetického záznamu vylepšují pomocí působení mikrovln. Prezentovaná novinka měla netradiční kapacitu 31 TB na celkem 11 plotnách (2,8 TB na plotnu). Také u tohoto disku přišla ke slovu technologie SMR a připomeňme, že Toshiba prodává disky s technologií MAMR už od roku 2021. Zde zatím není jasné, kdy se 31TB novinky objeví na trhu (nebo zda to bude v jiných kapacitách).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.